Anadolu Öğretmen Dergisi

Anadolu Öğretmen Dergisi

BÖCEKLERİ TAKIM DÜZEYİNDE TEŞHİSE YÖNELİK GELİŞTİRİLEN MOBİL UYGULAMANIN ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİLER AÇISINDAN ETKİLİLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yazarlar: Dilek KARATAŞ, Necati Enes SOLAK

Cilt 4 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 132 - 150

Konular:Eğitim, Eğitim Araştırmaları

DOI:10.35346/aod.654294

Anahtar Kelimeler:Özel yetenekliler,Tür teşhisi,Mobil uygulama

Özet: Bu çalışmanın amacı, tür teşhisi konusunda akademik bilgiye sahip olmayan, özellikle küçük yaşlarda bilim insanı olma yolunda ilerleyen özel yetenekli öğrencilerin, yaşadığı ortamda bulunan canlıları tanımasına yardımcı olmak, biyolojiyi sevdirmek, teknolojinin de katkısıyla tür teşhisinin daha kolay ve anlaşılır yapılmasını sağlayarak uygulamanın kullanılabilirliğini anlamaktır. Bu çalışmada, Adobe Animate CC program ile AS3 kodlama dili kullanılarak böcekleri takım düzeyinde teşhis eden mobil uygulama geliştirilmiştir. Verilen eğitimin ardından yapılan mobil uygulamanın, kullanım ve uygulanabilirliğini belirlemek için öğrencilere yönelik bir çalışma yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, Aksaray Bilim ve Sanat Merkezinde eğitim gören devlet ve özel okula devam eden 6.7. ve 8. sınıfların tamamında bulunan 35 kız, 35 erkek olmak üzere 70 öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilere uygulama hakkında bilgi verilerek, örnek bir böcek üzerinden teşhis yapmaları istenmiştir. Ayrıca mobil uygulamayı kullanan öğrencilerin %10’una karşılık gelen 7 öğrenciyle görüşme yapılmıştır. Görüşmeden alınan cevaplar betimsel olarak doğrudan alıntı yapılarak değerlendirilmiştir. Öğrencilerin % 77,1’inin teşhis yapmada zorlanmadıkları, %22,9’inin ise teşhis yapmakta zorlandıkları görülmüştür. Yapılan öğrenci görüşmelerinde verilen cevaplar, olumlu ve olumsuz olarak gruplandırılmıştır. Öğrencilerden % 85,7’sinin uygulamanın olumlu olduğu şeklinde görüş bildirmişlerdir. Yapılan çalışmayla, öğrencilerin % 77,1’inin mobil uygulamayla teşhisi yapmada zorlanmadıkları ve % 85,7’sinin mobil uygulamayı olumlu buldukları anlaşılmıştır. Bu oranlara göre; mobil uygulamanın başarıya ulaştığı görülmektedir. Ayrıca mobil uygulamanın etkili ve kullanılabilir olduğunu göstermektedir. Bu gibi çalışmalar sayesinde bilim okuryazarlığı artacak, geleceğin bilim insanlarının farklı uygulama alanlarını tanıyarak geniş ufuklu yetişmelerine de olanak sağlayacaktır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={BÖCEKLERİ TAKIM DÜZEYİNDE TEŞHİSE YÖNELİK GELİŞTİRİLEN MOBİL UYGULAMANIN ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİLER AÇISINDAN ETKİLİLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ}, volume={4}, number={132–150}, publisher={Anadolu Öğretmen Dergisi}, author={Dilek KARATAŞ,Necati Enes SOLAK}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Dilek KARATAŞ,Necati Enes SOLAK. (2020). BÖCEKLERİ TAKIM DÜZEYİNDE TEŞHİSE YÖNELİK GELİŞTİRİLEN MOBİL UYGULAMANIN ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİLER AÇISINDAN ETKİLİLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ (Vol. 4). Vol. 4. Anadolu Öğretmen Dergisi.
MLA
KOPYALA
Dilek KARATAŞ,Necati Enes SOLAK. BÖCEKLERİ TAKIM DÜZEYİNDE TEŞHİSE YÖNELİK GELİŞTİRİLEN MOBİL UYGULAMANIN ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİLER AÇISINDAN ETKİLİLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. no. 132–150, Anadolu Öğretmen Dergisi, 2020.