Marife Dini Araştırmalar Dergisi

Marife Dini Araştırmalar Dergisi

Felsefî ve Tasavvufî Açıdan Harakânî’de Bilgi Problemi

Yazarlar: Habib ŞENER

Cilt 18 , Sayı 1 , 2018 , Sayfalar 77 - 99

Konular:Felsefe

DOI:10.33420/marife.366736

Anahtar Kelimeler:Tanrı,Harakânî,Gazâlî,Mistisizm,Bilgi,Sezgi,Keşf,Gazâlî

Özet: Bilgi, bilen ve bilinen arasındaki bir ilişkidir. İnsan var olduğu ilk andan itibaren bilgi ile ilgili bir etkinlik içinde bulunmuştur. Dolayısıyla bilginin tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Bilgi teorisi, felsefenin varlık ve değer ile birlikte üç ana konusundan biri olan bilgiyi incelemektedir. Felsefe tarihinde bilginin mümkün olduğunu düşünenlerin yanı sıra, bilginin mümkün olmadığını iddia edenler de olmuştur. Bilginin mümkün olduğunu düşünenler duyu, deney, akıl ve sezgi olmak üzere onun dört kaynağının olduğunu kabul etmişlerdir. Batı ve İslâm düşüncesinde genel bir kanı olmasa da mistik ve tasavvufî ekollerde duyuların ve aklın bilgiyi elde etmede yetersiz ve hatta aldatıcı olduğu düşünülmüştür. Batı düşüncesinde kesin bilgiyi elde etmenin yolu sezgi olarak adlandırılırken, İslâm düşüncesinde ise bu tür bilgi için keşf veya kalbî bilgi kavramı kullanılmıştır. Keşfî/kalbî bilgiyi hem teorik hem de pratik açıdan savunanlardan birisi de Ebu’l-Hasan Harakânî’dir. Ona göre, insan böyle bir bilgiyi elde edebilir. Bu makale, Harakânî’nin bilgi anlayışını felsefî ve tasavvufî bakış açısından incelemeyi amaçlamaktadır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Felsefî ve Tasavvufî Açıdan Harakânî’de Bilgi Problemi}, volume={18}, number={1}, publisher={Marife Dini Araştırmalar Dergisi}, author={Habib ŞENER}, year={2018}, pages={77–99} }
APA
KOPYALA
Habib ŞENER. (2018). Felsefî ve Tasavvufî Açıdan Harakânî’de Bilgi Problemi (Vol. 18, pp. 77–99). Vol. 18, pp. 77–99. Marife Dini Araştırmalar Dergisi.
MLA
KOPYALA
Habib ŞENER. Felsefî ve Tasavvufî Açıdan Harakânî’de Bilgi Problemi. no. 1, Marife Dini Araştırmalar Dergisi, 2018, pp. 77–99.