Journal of Political Administrative and Local Studies

Journal of Political Administrative and Local Studies

SAKARYA ÖLÇEĞİNDE 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL MEDYADA SEVGİ DEĞERİNİ YANSITAN PAYLAŞIMLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Yazarlar: Selçuk ÖNDER, Sevgi COŞKUN

Cilt 1 , Sayı 2 , 2018 , Sayfalar 93 - 111

Konular:Siyasi Bilimler

Anahtar Kelimeler:Değerler,Değerler Eğitimi,Sosyal Medya,Facebook

Özet: Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen sosyal medya, iletişim ve sosyalleşme bağlamında farklı bir zemin oluşturmuştur. Bununla birlikte sosyal medya araçları bireylerin, kasıtlı veya kasıtsız şekilde kendi değerlerini yansıtmalarına, diğer birey ve toplulukların değerlerini tanıma ve öğrenmelerine olanak tanır. Bireylerin sosyal medya üzerinde yaptıkları paylaşımlarda yer verdikleri değerlere ilişkin daha önceden yapılmış kapsamlı bir çalışmaya rastlanmamıştır. Yapılan bu araştırmada 8. Sınıf öğrencilerinin, sosyal medyada “sevgi” değerine ilişkin paylaşımlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma desenlerinden durum çalışması kullanılarak gerçekleştirilen araştırmanın çalışma grubunu, Facebook’u sıklıkla kullanan 30 öğrenci oluşturmuştur. Öğrencilerin 4 yıllık bir süreçte yaptıkları tüm paylaşımlar incelenerek, Talim Terbiye Kurulunun ilköğretim müfredatında belirlediği, “sevgi” değerine dair kazanımlar doğrultusunda, bu değeri barındıran paylaşımlar tasnif edilmiş ve alt başlıklara ayrılmıştır. Daha sonra paylaşımlar nitel içerik analizi yöntemi ile gözden geçirilmiş ve elde edilen verilerin doğrulanması adına çalışma grubunu oluşturan öğrencilerden üçüyle görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular neticesinde “sevgi” değeri bağlamında 794 adet paylaşım görüşmüştür. Sevgi değerine dair yapılan paylaşımlar 13 alt kategoride ele alınmış ve sıklıklarına göre sırasıyla; anne baba sevgisi (218), arkadaş sevgisi (157), kardeş sevgisi (73), sporseverlik (65), vatanseverlik (61),hayvanseverlik (57), peygamber sevgisi (39), öğretmen sevgisi (33), bayrak sevgisi (27), millet sevgisi (23), müzikseverlik (22), Atatürk sevgisi (10) ve okul sevgisi (9) şeklinde tespit edilmiştir. Buna ek olarak öğrencilerin paylaşım içerikleri derinlemesine incelendiğinde, öğrencilerin yaptıkları bu paylaşımların altında yatan nedenlerden bazılarının kendilerini ifade etme, iletişim kurma, sosyalleşme, beğenilme ve kendini gösterme olduğu görülmüştür.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={SAKARYA ÖLÇEĞİNDE 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL MEDYADA SEVGİ DEĞERİNİ YANSITAN PAYLAŞIMLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA}, volume={1}, number={2}, publisher={Journal of Political Administrative and Local Studies}, author={Selçuk ÖNDER,Doç. Dr. Sevgi COŞKUN}, year={2018}, pages={93–111} }
APA
KOPYALA
Selçuk ÖNDER,Doç. Dr. Sevgi COŞKUN. (2018). SAKARYA ÖLÇEĞİNDE 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL MEDYADA SEVGİ DEĞERİNİ YANSITAN PAYLAŞIMLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA (Vol. 1, pp. 93–111). Vol. 1, pp. 93–111. Journal of Political Administrative and Local Studies.
MLA
KOPYALA
Selçuk ÖNDER,Doç. Dr. Sevgi COŞKUN. SAKARYA ÖLÇEĞİNDE 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL MEDYADA SEVGİ DEĞERİNİ YANSITAN PAYLAŞIMLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA. no. 2, Journal of Political Administrative and Local Studies, 2018, pp. 93–111.