Endoüroloji Bülteni

Endoüroloji Bülteni

Böbrek taşı tedavisinde fleksibl üreterorenoskopi ile lazer litotripsi sonrası enfektif komplikasyonları etkileyen faktörler

Yazarlar: Feyzullah ÇELİK, Şaban DEMİRDÖĞEN, Şenol ADANUR

Cilt 13 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 61 - 69

Konular:Üroloji ve Nefroloji

Anahtar Kelimeler:Böbrek taşları,Flexibl ureterorenoskopi,Enfektif komplikasyonlar,Risk faktörleri

Özet: Amaç: Böbrek taşlarının tedavisinde holmium lazer ile fleksibl üreterorenoskopi (f-URS) prosedürü sonrası enfeksiyöz komplikasyonları etkileyen faktörleri değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Ocak 2015 – Ekim 2019 tarihleri ​​arasında kliniğimizde böbrek taşı nedeniyle holmiyum lazer ile f-URS uygulanan 482 hastanın cinsiyet, yaş, komorbidite, son altı ayda endoskopik taş cerrahi öyküsü, idrar analizi ve idrar kültürü sonuçları, kan testi sonuçları, operasyon süresi, rezidüel taşlar ve taş boyutu verileri retrospektif olarak incelendi. Tüm hastalara standart bir f-URS prosedürü uygulandı. Ameliyat sonrası ateşle birlikte üriner trakt enfeksiyonu, Sistemik İnflamatuar Cevap Sendromu (SIRS) ve sepsis gibi postoperatif görülen enfeksiyöz komplikasyonlar kaydedildi. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 52±15 yıl ve preoperatif serum kreatinin seviyeleri 0,94±0,34 mg/dL idi. f-URS prosedürü uygulanan 22 hasta soliter böbrekli idi. Preoperatif pozitif idrar kültürü olan hasta sayısı 62(%12,9) idi ve 253 hastada preoperatif Double J (DJ) stent olduğu tespit edildi. Ortalama taş dansitesi 1010±393 Hounsfield Unit (HU) bulundu. Operasyon esnasında 473(%98,1) hastada üreteral acces sheat kullanıldı. Ortalama operasyon süresinin 56±19 dk idi. İlk seansta taşsızlık oranı %80,7 olarak bulundu. f-URS sonrası enfeksiyöz komplikasyon insidansı %10 (n = 48) idi. 21 hastada (%4,4) ateşle birlikte üriner trakt enfeksiyonu, 11 hastada (%2,2) SIRS, 16 hastada (%3,4) ise ürosepsis görüldü. Tek değişkenli analiz sonucu; ameliyat süresi, serum kreatinin yüksekliği, preoperatif pozitif idrar kültürü, son altı ay içinde endoskopik taş tedavisi öyküsü, preoperatif DJ stent varlığı, taş boyutunun artışı ve rezidüel taş varlığı postoperatif komplikasyon ile ilişkili bulundu(p<0.05). Çok değişkenli regresyon analizi ile yapılan değerlendirmede, operasyon süresi, preoperatif pozitif idrar kültürü ve son altı ay içerisinde endoskopik taş tedavisi öyküsünün f-URS sonrası enfeksiyöz komplikasyonlar için prediktif faktörler olduğu tespit edildi. Sonuç: Böbrek taşlarının fleksibl URS ile holmium lazer litotripsi tedavisinde; ameliyat süresinin, preoperatif pozitif idrar kültürünün ve son altı ay içerisinde endoskopik taş tedavisi öyküsünün bağımsız olarak f-URS prosedürünü takiben enfeksiyöz komplikasyonların gelişimi ile ilişkili bulundu.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Böbrek taşı tedavisinde fleksibl üreterorenoskopi ile lazer litotripsi sonrası enfektif komplikasyonları etkileyen faktörler}, volume={13}, number={61–69}, publisher={Endoüroloji Bülteni}, author={Feyzullah ÇELİK,Şaban DEMİRDÖĞEN,Şenol ADANUR}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Feyzullah ÇELİK,Şaban DEMİRDÖĞEN,Şenol ADANUR. (2021). Böbrek taşı tedavisinde fleksibl üreterorenoskopi ile lazer litotripsi sonrası enfektif komplikasyonları etkileyen faktörler (Vol. 13). Vol. 13. Endoüroloji Bülteni.
MLA
KOPYALA
Feyzullah ÇELİK,Şaban DEMİRDÖĞEN,Şenol ADANUR. Böbrek Taşı Tedavisinde Fleksibl Üreterorenoskopi Ile Lazer Litotripsi Sonrası Enfektif Komplikasyonları Etkileyen Faktörler. no. 61–69, Endoüroloji Bülteni, 2021.