Endoüroloji Bülteni

Endoüroloji Bülteni

Retrograd İntrarenal Cerrahi sonrası taşsızlık değerlendirilmesinde üç skorlama sisteminin karşılaştırılması

Yazarlar: Ahmet TAHRA, Erdem ZENGİN, Resul SOBAY, Eyüp KÜÇÜK

Cilt 13 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 56 - 60

Konular:Üroloji ve Nefroloji

Anahtar Kelimeler:Böbrek taşı,Retrograd İntrarenal Cerrahi,Skorlama Yöntemleri

Özet: Amaç: Retrograd intrarenal cerrahi (RIRC) böbrek taşları için etkin ve güvenilir, minimal invaziv bir yöntemdir ancak cerrahi sonrası taşsızlık oranını değerlendirmek için kabul edilmiş bir yöntem yoktur. Bu çalışmamızda, fleksible üreterorenoskopi(f-URS) sonrası taşsızlık oranlarını değerlendirmek için kullanılan Resorlu-Ünsal taş skoru, R.I.R.S skorlama sistemi (R.I.R.S scoring system), Modifiye Seoul Ulusal Üniversitesi Taş kompleksi [Modified Seoul National University Stone Complex (S-ReSC)] skorlama sistemlerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: 2018-2019 yıllarında RIRC uygulanan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Taşsızlık durumunu değerlendirmek için postoperatif Bilgisayarlı Tomografi (BT) ile görüntüleme yapılan 93 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların preoperatif görüntülemeleri ile Resorlu-Ünsal taş skoru, R.I.R.S skorlama sistemi (R.I.R.S scoring system), Modifiye Seoul National University Stone Complex (S-ReSC) skorlama sistemleri ile skorlama yapıldı . Postoperatif BT’de rezidü fragman olmaması taşsızlık olarak tanımlandı. Taşsızlık durumunu etkileyen faktörler değerlendirildi. Bulgular: Ortalama yaş 45.07 ± 13.32 yıl idi. Ortalama taş boyutu 15.4 ± 4.31 mm idi. Taşsızlık oranı %82.8 idi. Ortanca Resorlu-Ünsal taş skoru 0 (0-3), R.I.R.S skoru 5 (4-10) ve S-ReSC skoru 1 (1-12) idi. Tek değişkenli analizde taş boyutu ve skorlama sistemleri taşsızlığı öngörmede anlamlı bulunurken, çok değişkenli analizde taşsızlık için sadece R.I.R.S. skorlama sistemi ve S-ReSC skorları öngörücü faktör olarak belirlendi. ROC eğrisinde tüm skorlama sistemleri taşsızlık oranı açısından yüksek öngörücülüğe sahip idi. Sonuç: Retrograd intrarenal cerrahi sonrası taşsızlık değerlendirilmesi için tüm skorlama sistemleri etkindir. Çalışmamızda Modifiye S-ReSC ve R.I.R.S skorlama sistemleri ile taşsızlık öngörülebilirliği daha yüksek bulunmuştur.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Retrograd İntrarenal Cerrahi sonrası taşsızlık değerlendirilmesinde üç skorlama sisteminin karşılaştırılması}, volume={13}, number={56–60}, publisher={Endoüroloji Bülteni}, author={Ahmet TAHRA,Erdem ZENGİN,Resul SOBAY,Eyüp KÜÇÜK}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Ahmet TAHRA,Erdem ZENGİN,Resul SOBAY,Eyüp KÜÇÜK. (2021). Retrograd İntrarenal Cerrahi sonrası taşsızlık değerlendirilmesinde üç skorlama sisteminin karşılaştırılması (Vol. 13). Vol. 13. Endoüroloji Bülteni.
MLA
KOPYALA
Ahmet TAHRA,Erdem ZENGİN,Resul SOBAY,Eyüp KÜÇÜK. Retrograd İntrarenal Cerrahi Sonrası Taşsızlık Değerlendirilmesinde Üç Skorlama Sisteminin Karşılaştırılması. no. 56–60, Endoüroloji Bülteni, 2021.