Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi

Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi

KUZEYDOĞU ANADOLU’NUN İSKÂN TARİHİ ÜZERİNE BAZI GÖZLEMLER

Yazarlar: Veli ÜNSAL

Cilt 5 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 362 - 376

Konular:Tarih

DOI:10.47088/utad.993274

Anahtar Kelimeler:Erzincan,Erzurum,Kars,Northeast Anatolia,Settlement

Özet: Türkiye’nin Kafkaslara açılan kapısı olan Kuzeydoğu Anadolu Tarih Öncesi Çağlardan günümüze kadar yerleşime sahne olmuştur. Kuzeydoğu Anadolu’nun tarih öncesi ve tarihi çağları ile ilgili olan bu çalışma, bölgenin sahip olduğu coğrafi konumundan dolayı ayrı bir önem kazanmaktadır. Bölge coğrafyası, tarih öncesi çağlarda insanların yaşaması için gerekli olan tarım alanları, su kaynaklarını bünyesinde barındırmaktadır. Çalışma Erzincan, Erzurum ve Kars illeri ile sınırlandırılmıştır. Kuzeydoğu Anadolu’daki ilk çalışmaları Kökten yapmıştır. Bu çalışmalar sonucunda bölgenin Paleolitik, Epipaleolitik, Kalkolitik ve İlk Tunç çağlarında iskân gördüğü anlaşılmıştır. Kuzeydoğu Anadolu’da özellikle de Son Kalkolitik ve Son Tunç Çağı boyunca varlığını sürdüren Karaz kültürünün etkileri görülmektedir. Çalışma sahamıza giren ve Kuzeydoğu Anadolu bölümünde yer alan Erzurum’da Paleolitik Çağ aletlerine, Kars’ta Paleolitik, Mezolitik ve Neolitik döneme tarihlenen yerleşmelere ve bu döneme ait buluntulara rastlanılmıştır. Erzincan’da ise Kalkolitik Çağ ve sonrasına tarihlenen yerleşme yerlerine ve buluntulara rastlanılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={KUZEYDOĞU ANADOLU’NUN İSKÂN TARİHİ ÜZERİNE BAZI GÖZLEMLER}, volume={5}, number={362–376}, publisher={Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi}, author={Veli ÜNSAL}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Veli ÜNSAL. (2021). KUZEYDOĞU ANADOLU’NUN İSKÂN TARİHİ ÜZERİNE BAZI GÖZLEMLER (Vol. 5). Vol. 5. Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Veli ÜNSAL. KUZEYDOĞU ANADOLU’NUN İSKÂN TARİHİ ÜZERİNE BAZI GÖZLEMLER. no. 362–376, Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi, 2021.