Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi

Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi

DAĞLIK KARABAĞ SAVAŞI’NIN ÇÖZÜMÜ BAĞLAMINDA TÜRKİYE VE RUSYA

Yazarlar: Suinbay SUYUNDİKOV

Cilt 5 , Sayı 1 , 2021 , Sayfalar 132 - 145

Konular:Tarih

DOI:10.47088/utad.932991

Anahtar Kelimeler:Dağlık Karabağ,Türkiye,Rusya Federasyonu,Kafkasya,Güney Kafkasya,Azerbaycan-Ermenistan Savaşı

Özet: SSCB döneminde, Moskova yönetiminin uyguladığı sert politikaların etkisiyle Sovyet Cumhuriyerlerinin arasında etnik çatışmalar, dondurulmuş sorunlar haline gelmiştir. SSCB’nin son lideri Gorbaçov’un uygulamaya koyduğu Glasnost (Açıklık) ve Perestroyka (Yeniden Yapılanma) politikaları, dondurulmuş sorunların yeniden gündeme gelmeye başlamasına sebep olur. SSCB, dağılma sürecine girince Transdinyester, Abhazya, Güney Osetya, Donbass (Donetsk ve Lugansk) ve Güney Kafkasya bölgelerindeki ağırlıklı olarak etnik kökene dayalı problemler ortaya çıkmıştır. Bu makalede Güney Kafkasya’da yer alıp geçmişten bu yana Azerbaycan ve Ermenistan arasında problem olan ve Sovyetlerin dağılmasıyla birlikte bölgede çatışmalara neden olan Dağlık Karabağ konusu ile bu konuya yönelik Türkiye ve Rusya'nın tutumunu vermeye çalışılacaktır. Dolayısıyla öncelikle Azerbaycan-Ermenistan arasında daima problem olarak duran Dağlık Karabağ sorununun temeli ve tarihsel süreç içindeki gelişimi ele alınacak ve söz konusu soruna Rusya ile Türkiye’nin yaklaşımı ve Güney Kafkasya stratejileri incelenmeye çalışılacaktır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={DAĞLIK KARABAĞ SAVAŞI’NIN ÇÖZÜMÜ BAĞLAMINDA TÜRKİYE VE RUSYA}, volume={5}, number={132–145}, publisher={Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi}, author={Suinbay SUYUNDİKOV}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Suinbay SUYUNDİKOV. (2021). DAĞLIK KARABAĞ SAVAŞI’NIN ÇÖZÜMÜ BAĞLAMINDA TÜRKİYE VE RUSYA (Vol. 5). Vol. 5. Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Suinbay SUYUNDİKOV. DAĞLIK KARABAĞ SAVAŞI’NIN ÇÖZÜMÜ BAĞLAMINDA TÜRKİYE VE RUSYA. no. 132–145, Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi, 2021.