Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi

Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi

DEMİR ÇAĞI'NDA KAPADOKYA’NIN KÜLTÜREL VE SİYASAL GÖRÜNÜMÜ

Yazarlar: Veli ÜNSAL, Rukiye ÖZEK ŞİMŞEK

Cilt 4 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 14 - 27

Konular:Tarih

Anahtar Kelimeler:Kapadokya,Demir Çağ,Tabal,Frig,Pers

Özet: Kapadokya’nın Demir Çağı ile ilgili olan bu çalışma bölgenin bulunduğu coğrafi konumdan dolayı ayrı bir önem arz etmektedir. Son derece zengin tarihi, arkeolojik ve doğal kaynaklara sahip olan Kapadokya konumu itibariyle, güneyde Akdeniz doğuda Anadolu’nun yüksek kesimleri, kuzeyde Karadeniz ve batıda Ege kıyıları arasında bir orta bölgedir. Bu nedenle bu bölge binlerce yıl önce parlayıp sönen eski medeniyetlerin bir kavşak yeridir. Orta Anadolu bozkırları tarih öncesi ve tarihi çağlarda insanların ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için bütün elverişli özelliklere sahipti. Su kaynaklarının çokluğu, tabii sığınakların varlığı, çayırlar ve özellikle av hayvanlarının bolluğu ile insanlığıeski çağlardan beri buralara çekmişti. Başlangıçta Anadolu’nun geneli gibi Erken Demir Çağ’ının kargaşa ortamından etkilenen Kapadokya zamanla kargaşa ortamının düzelmesi ile Frig ve Tabal gibi Demir Çağ’ın önemli krallıklarına ev sahipliği yapmıştır. Sonraları Perslerin Anadolu hâkimiyeti sırasında ise Anadolu’da ismi geçen önemli bölgelerden biri haline gelmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={DEMİR ÇAĞI’NDA KAPADOKYA’NIN KÜLTÜREL VE SİYASAL GÖRÜNÜMÜ}, volume={4}, number={14–27}, publisher={Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi}, author={Veli ÜNSAL,Rukiye ÖZEK ŞİMŞEK}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Veli ÜNSAL,Rukiye ÖZEK ŞİMŞEK. (2020). DEMİR ÇAĞI’NDA KAPADOKYA’NIN KÜLTÜREL VE SİYASAL GÖRÜNÜMÜ (Vol. 4). Vol. 4. Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Veli ÜNSAL,Rukiye ÖZEK ŞİMŞEK. DEMİR ÇAĞI’NDA KAPADOKYA’NIN KÜLTÜREL VE SİYASAL GÖRÜNÜMÜ. no. 14–27, Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi, 2020.