Kafdağı

Kafdağı

URARTU DİNİ MİMARİSİ

Yazarlar: Pınar ALBAYRAK

Cilt 3 , Sayı 1 , 2018 , Sayfalar 31 - 51

Konular:Sosyal

Anahtar Kelimeler:Doğu Anadolu,Urartu,Mimari,Din

Özet: İlk kez Asur kaynaklarında M.Ö. 13 yy. da Uruadri ve Nairi adıyla anılan Urartu devleti, denetlenmesi oldukça zor olan yüksek yaylalar, sıradağlar ve derin vadilerden oluşan Doğu Anadolu’da egemenlik kurarak Transkafkasya, İran başta olmak üzere geniş bir coğrafyaya yayılmışlardır. Urartu kültürü ile ilgili Krallığın başkenti olan Tuşpa ve çevresinde birçok yapı kalıntısı bu dönem mimarisine ışık tutmaktadır. Urartular yerleştikleri bölgelerde inşa ettikleri kent, kale ve saray gibi çoklu yapı grupları oluşturarak bölgeyi yerleşime uygun hale getirmişlerdir. Bu yapı grupları içerisinde var olan dini mimari olarak nitelendirilen yapılar; tapınaklar, açık hava kutsal alanları ve mezarlardır. Urartu tapınakları; kare planlı, kare cellalı, kule tipli yapılar, açık hava kutsal alanları ise doğal kayalara yapılmış tapınım yerleridir. Urartu mezar yapıları ise devlet sınırları içinde hemen her yerde bulunmuş, çeşitlilik arz eden gömü çeşitleri ve farklı mezar tipleri ile dini mimari içinde yer almış yapılardır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={URARTU DİNİ MİMARİSİ}, volume={3}, number={1}, publisher={Kafdağı}, author={Pınar ALBAYRAK}, year={2018}, pages={31–51} }
APA
KOPYALA
Pınar ALBAYRAK. (2018). URARTU DİNİ MİMARİSİ (Vol. 3, pp. 31–51). Vol. 3, pp. 31–51. Kafdağı.
MLA
KOPYALA
Pınar ALBAYRAK. URARTU DİNİ MİMARİSİ. no. 1, Kafdağı, 2018, pp. 31–51.