Denetişim

Denetişim

KAMU YÖNETİMİ DENETÇİLERİNDE ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ

Yazarlar: Bünyamin ÖZGÜR

Cilt - , Sayı 5 , 2010 , Sayfalar 17 - 32

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Etik,Etik ilkeler,Etik kültür,Etik devleti,Kamu yönetimi,Denetim,Denetçi etiği

Özet: Toplumların yönetim esaslarının yazısız kurallardan hareketle yazılı kurallara, buradan kanun devletine ve sonra da hukuk devletine evrilmesiyle, devlet gücünü kullananların vatandaşa ve vatandaşlar tarafından oluşturulan ekonomik ve sivil örgütlenmelere karşı tavrında olumlu değişimler meydana gelmiş olmakla birlikte, iyileşmeler oldukça, devletten beklentiler de artmaktadır. Diğer yandan, konulan müeyyidelere rağmen yolsuzlukların önlenemediği görülmekte ve kamu görevlilerinin takdir yetkilerini kullanma biçimleri ile davranış tarzları, idare edilenlerin beklentilerini karşılayacak nitelikte bulunmamaktadır. Bu konulardaki düzelmeler, yetki kullananların her yönleriyle “iyi insan” olmaları, başka bir deyişle etik davranış ilkelerini benimsemeleri ve devletin “etik devleti”ne dönüştürülmesi ile mümkün olabilecektir. Bu bağlamda, önemli yetkiler kullanmakta olan kamu yönetimi denetçilerinin de etik kültüre sahip olmaları gerekmektedir. Ancak denetçilerin etik ilkeleri bütünüyle benimsemelerinin, mevcut kurumsal kültürlerinden kaynaklanan, zihinsel engelleri bulunmaktadır. Bunlar; oluşturulmuş yüksek ego düzeyleri, kendilerini denetlenemez hissetmeleri, olumsuzluklara odaklanma eğilimleri, meslek şovenizmi, idari yapı üzerindeki vesayet anlayışları ve sınırlanmış ilgi ve ilişkileridir. Kamu yönetimi denetçilerinde mesleki etik kültürün geliştirilebilmesi için; hizmet standartları ve mesleki etik kurallarının belirlenmesi, bunların eğitiminin yapılması ve kuralların kültür olarak yerleşmesini sağ- layacak yapısal mekanizmanın oluşturulması zorunlu bulunmaktadır. Bu mekanizmanın oluşturulması için de; Kamu Denetçileri Koordinasyon Kurulu kurulması, denetçilerin açıktan atanma usulüne son verilerek, kurum içinden tedarik usulünün uygulanması, aynı kurumda çalışmakta olan merkez denetim elemanlarının “denetçi” unvanı ile birleştirilmesi, denetçilerin performans denetimlerinin yapılması, denetçiliğin derecelendirilmesi ve denetim birimlerinde etik komiteleri ile kalite kontrol sistemi oluşturulması gerekmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2010, title={KAMU YÖNETİMİ DENETÇİLERİNDE ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ}, number={5}, publisher={Denetişim}, author={Bünyamin ÖZGÜR}, year={2010}, pages={17–32} }
APA
KOPYALA
Bünyamin ÖZGÜR. (2010). KAMU YÖNETİMİ DENETÇİLERİNDE ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ (pp. 17–32). pp. 17–32. Denetişim.
MLA
KOPYALA
Bünyamin ÖZGÜR. KAMU YÖNETİMİ DENETÇİLERİNDE ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ. no. 5, Denetişim, 2010, pp. 17–32.