Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi

Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi

Organik Atıkların Yönetimi, Geri Dönüşümü ve Uygulamaları

Yazarlar: Funda KÖK

Cilt 4 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 99 - 108

Konular:Çevre Mühendisliği

Anahtar Kelimeler:Organik atıklar,Geri dönüşüm,Geri kazanım,Bertaraf,Çevre,Tüketiciler

Özet: Tüm dünyada artan nüfusla birlikte çevre kirliliği problemleri ön plana çıkmakta ve yükselen hayat standardına bağlı değişen tüketim alışkanlıkları oluşmaktadır. Atıkların yarısından fazlası, organik atıklardır. Doğru yönetildiği sürece organik atıkların tamamı geri dönüştürülebilir. Bu sayede ekonomik faydasının yanında çevreye de olumlu etkiler sağlayan geri dönüşüm; kirliliği azaltarak enerji tasarrufu sağlamaktadır. Bu çalışma; çevre kirliliğinin önlenmesi, canlı sağlığının korunması ve enerji bakımından dış ülkelere bağımlılığın azaltılması açısından önemlidir. Bununla birlikte Türkiye'de evsel katı atık içerisinde ki en yüksek yüzdeye sahip olan organik atıkların; biyometanizasyonu ve diğer atıklarla birlikte arıtımı, Avrupa Birliği'nin düzenli depolama alanlarına gönderilecek organik içerikli atıklara uyguladığı kotaların sağlanması ve yenilenebilir enerji üretimi bakımından uygun bir yöntem olarak görülmesi nedeniyle ekonomiyi olumlu etkileyeceği düşüncesiyle önemli görülmektedir. Yavaş yavaş ülkeler fosil ekonomiden çıkıp daha yenilenebilir bir ekonomi biçimine geçmektedir. Bu nedenle birçok ülke biyo-ekonomiye yönelmektedir Evsel atıkların büyük bir kısmını oluşturan organik atıkların yönetimi ile; hammadde ithalatına olan bağlılığın azaltılması, kaynak verimliliğini ve daha fazla geri dönüşüm ve yeniden kullanım ile üretim yaşam döngülerinin kapatılması, endüstriyel simbiyozun desteklenmesi bu sayede hem çevre hem de ekonomi için ortak faydaların sağlanması, bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Artık atığa atık olarak değil yerüstü madenciliği olarak bakılması ve bunun çok büyük bir ekonomiye hitap ettiğinin kesinlikle dikkate alınması gerekmektedir. Bununla ilgili yerli ve yabancı tüm yatırımcıların imkânları genişletilerek, enerji maliyetlerinde ve yatırım teşviklerinde destek olunması gerekmektedir. Yani bugün bir petrol sanayi ile bir doğal gaz ile ilgili firmalara nasıl bakılıyorsa, atıklara da aynı şekilde bakılması gerekmektedir. Yani Avrupa gibi ekonomik açıdan büyümemiz için Türkiye olarak artık atıktan enerji elde etmeyi öğrenmemiz gerekmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Organik Atıkların Yönetimi, Geri Dönüşümü ve Uygulamaları}, volume={4}, number={99–108}, publisher={Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi}, author={Funda KÖK}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Funda KÖK. (2021). Organik Atıkların Yönetimi, Geri Dönüşümü ve Uygulamaları (Vol. 4). Vol. 4. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi.
MLA
KOPYALA
Funda KÖK. Organik Atıkların Yönetimi, Geri Dönüşümü ve Uygulamaları. no. 99–108, Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi, 2021.