Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi

Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi

Arıtma Çamuru ve Zirai Atıkların Kompostlanarak Tarım Arazilerinde Kullanımı

Yazarlar: Ümmügülsüm GÜNAY, Şükrü DURSUN

Cilt 1 , Sayı 1 , 2018 , Sayfalar 14 - 19

Konular:Çevre Bilimleri

Anahtar Kelimeler:Arıtma çamuru,Geri dönüşüm,Kompost,Mısır sapı,Organik madde

Özet: Uygun olmayan üretim teknikleri sonucunda toprak kalitesi bozulmakta, toprak organik maddesi azalmakta, toprak içerisinde su, hava ve bitki besin maddesi hareketi engellenmekte ve bitki gelişimi zarar görmektedir. Tarımsal alanlarda organik madde azalmasının başlıca nedeni oksidasyon sırasında karbonun atmosfere salınmasından kaynaklanmaktadır. Bu bağlamda toprağa kaybettiği karbonu, artıma çamuru ve zirai atıklarla elde edilecek olan karbon sağlamaktadır. Arıtma çamurlarının tarımda kullanımı ile hem toprak besin elementleri sağlanabilecek hem de atık olan çamur bertaraf edilebilecektir. Tarımsal atıkların organik karbon miktarının toprağa geri kazandırılması gerekmektedir. Organik maddece yoksun, marjinal yarı kurak alanlarda, biyo-katıların tarımsal atıklar ile birlikte kompostlaştırılmasıyla topraklarda karbon ve azot mineralizasyonunun sağlanması, organik madde muhtevasının artırılması, agregat stabilitesinin artırılması ve nihayetinde tarımsal atıkların yakılmasının azaltılması beklenmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Arıtma Çamuru ve Zirai Atıkların Kompostlanarak Tarım Arazilerinde Kullanımı}, volume={1}, number={1}, publisher={Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi}, author={Ümmügülsüm GÜNAY,Şükrü DURSUN}, year={2018}, pages={14–19} }
APA
KOPYALA
Ümmügülsüm GÜNAY,Şükrü DURSUN. (2018). Arıtma Çamuru ve Zirai Atıkların Kompostlanarak Tarım Arazilerinde Kullanımı (Vol. 1, pp. 14–19). Vol. 1, pp. 14–19. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi.
MLA
KOPYALA
Ümmügülsüm GÜNAY,Şükrü DURSUN. Arıtma Çamuru ve Zirai Atıkların Kompostlanarak Tarım Arazilerinde Kullanımı. no. 1, Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi, 2018, pp. 14–19.