Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi

Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi

Endüstriyel Yan Ürünlerin Yeniden Değerlendirilmesi

Yazarlar: Birkan GÖKPINAR, Semir GÖKPINAR

Cilt 2 , Sayı 3 , 2019 , Sayfalar 103 - 111

Konular:Çevre Mühendisliği

Anahtar Kelimeler:Uçucu kül,Tufal,Cüruf,EAF baca tozu,Waelz Proses,Yan ürünler

Özet: Günümüzde endüstrileşmenin hızla gelişmesi ile birlikte enerji ve hammadde ihtiyacı artmaktadır. Bu ihtiyaçlar sonucunda oluşan atıklar çevresel sorunların artmasına neden olmaktadır. Hem maliyeti azaltmak hem de yüksek performans elde etmek amacıyla (betonda, çimento vs.) birçok sektörde yan ürünlerin değerlendirilmesi cazip hale gelmiş ve birçok kuruluş araştırma yapmaya başlamıştır. Yan ürünlerinfazla açığa çıktığı sektörlerin başında demir-çelik ve enerji sektörleri gelmektedir. Üretimde girdi olarak kullanılan malzemenin yarısından çoğu gaz ve katı atık/yan ürün haline dönüşmektedir, bu sebeple hem doğal malzemelerin kullanımını azaltmak hem de malzemelerin atılmak üzere depolanması durumunda çevrede meydana gelebilecek problemleriaza indirmek için uçucu kül, cüruf, tufal ve EAF baca tozu gibi yan ürünler değerlendirilmektedir. Bu tez çalışmasında ortaya çıkan başlıca yan ürünlerin direkt olarak yeniden değerlendirme süreçleri ve yeniden hammaddeye dönüştürülme süreçleri araştırılmış. Kullanılan yan ürünlerin, ürünler üzerindeki etkileri incelenmiş ve özellikle yapı sektöründe malzeme dayanımı konusu irdelenmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Endüstriyel Yan Ürünlerin Yeniden Değerlendirilmesi}, volume={2}, number={103–111}, publisher={Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi}, author={Birkan GÖKPINAR,Semir GÖKPINAR}, year={2019} }
APA
KOPYALA
Birkan GÖKPINAR,Semir GÖKPINAR. (2019). Endüstriyel Yan Ürünlerin Yeniden Değerlendirilmesi (Vol. 2). Vol. 2. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi.
MLA
KOPYALA
Birkan GÖKPINAR,Semir GÖKPINAR. Endüstriyel Yan Ürünlerin Yeniden Değerlendirilmesi. no. 103–111, Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi, 2019.