Black Sea Journal of Engineering and Science

Black Sea Journal of Engineering and Science

Ayçiçeği Hatlarının Demir Beslenme Kabiliyetleri Yönünden Gruplandırılması ve Bu hatların En iyi Demir Beslenme Özelliklerinin Belirlenmesi

Yazarlar: Güney AKINOĞLU, Ahmet KORKMAZ, Elif BOZ

Cilt 4 , Sayı 4 , 2021 , Sayfalar 153 - 159

Konular:Mühendislik

DOI:10.34248/bsengineering.899753

Anahtar Kelimeler:Ayçiçeği hatları,Kireçli ortam,Demir beslenme kabiliyeti,Toplam klorofil,Aktif demir,Ferrik redüktaz aktivitesi

Özet: Bu çalışmanın amacı, ayçiçeği hatlarının demir beslenme kabiliyetleri yönünden gruplandırılması ve bu hatların en iyi demir beslenme özelliklerinin belirlenmesidir. Bu amaçla, 445 g kuvars kumu ortamına % 5,6 CaCO3 olacak şekilde her saksıya 25 g CaCO3 uygulanmıştır. Denemede pH’sı 6,0’a ayarlı demirsiz besin çözeltisi aşağıdaki konsantrasyonlarda hazırlanmıştır. 0,75 mM K2SO4; 2,0 mM Ca(NO3)2.4H2O; 1,0 mM MgSO4.7H2O; 0,25 mM KH2PO4; 0,1 mM KCl; 1,0 µM MnSO4; 1,0 µM ZnSO4.7H2O; 10 µM H3BO3; 0,01 µM (NH4)6Mo7O24; 0,1 µM CuSO4.5H2O. Faktöriyel deneme desenine göre 7 × 3 şeklinde planlanan denemede muameleler 3 tekerrürlü uygulanmıştır. Yukarıdaki konsantrasyonlarda hazırlanan besin çözeltisine 0-45 ve 100 µM Fe içerecek şekilde Fe-EDDHA ilave edilmiştir. Demirsiz besin çözeltisi ile yetiştirilen ayçiçeği hatlarının kuru madde miktarları ve bu hatların demir beslenmesi ile ilgili diğer özelliklerine ait değerler, 45 ve 100 µM demir içeren besin çözeltisi ile yetiştirilen hatların kuru madde miktarlarına ve diğer demir beslenme özelliklerine ilişkin değerlerine bölünmesi ile ayçiçeği hatlarının kireçli ortamda demir noksanlığına tolerans indeks değerleri hesaplanmıştır. Demir noksanlığı şartlarında, demir beslenme özellikleri yönünden 12, 18, 25 ve 34 numaralı ayçiçeği hatları birinci grubu; 21, 28 ve 37 numaralı hatlar ise ikinci grubu oluşturmuştur. 28 ve 37 numaralı hatların birbirine en yakın; 12 ve 21 numaralı hatların ise birbirinden en uzak hatlar oldukları belirlenmiştir. Hatlardan 12 nolu ayçiçeği hattı kökte ve yaprakta ferrik redüktaz enzim aktivitesi, klorofil-a, klorofil-b, toplam klorofil kapsamları bakımından 21 nolu ayçiçeği hattına göre daha yüksek bulunmuştur. Demir noksanlığı şartlarında demir beslenme özellikleri yönünden 12 nolu hattın 21 numaralı hatta göre daha iyi bir hat olduğu sonucuna varılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Ayçiçeği Hatlarının Demir Beslenme Kabiliyetleri Yönünden Gruplandırılması ve Bu hatların En iyi Demir Beslenme Özelliklerinin Belirlenmesi}, volume={4}, number={153–159}, publisher={Black Sea Journal of Engineering and Science}, author={Güney AKINOĞLU,Ahmet KORKMAZ,Elif BOZ}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Güney AKINOĞLU,Ahmet KORKMAZ,Elif BOZ. (2021). Ayçiçeği Hatlarının Demir Beslenme Kabiliyetleri Yönünden Gruplandırılması ve Bu hatların En iyi Demir Beslenme Özelliklerinin Belirlenmesi (Vol. 4). Vol. 4. Black Sea Journal of Engineering and Science.
MLA
KOPYALA
Güney AKINOĞLU,Ahmet KORKMAZ,Elif BOZ. Ayçiçeği Hatlarının Demir Beslenme Kabiliyetleri Yönünden Gruplandırılması ve Bu Hatların En Iyi Demir Beslenme Özelliklerinin Belirlenmesi. no. 153–159, Black Sea Journal of Engineering and Science, 2021.