Black Sea Journal of Engineering and Science

Black Sea Journal of Engineering and Science

Arıcılık Faaliyetleri İçin Uygun Yerlerin Coğrafi Bilgi Sistemleri İle Belirlenmesi: Şavşat İlçesi Örneği

Yazarlar: Eray YILMAZ, Faik Ahmet SESLİ, Ömer Faruk UZUN

Cilt 4 , Sayı 3 , 2021 , Sayfalar 111 - 116

Konular:Mühendislik

DOI:10.34248/bsengineering.948181

Anahtar Kelimeler:Arıcılık,Bal verimi,Coğrafi bilgi sistemleri,Flora,Uygun yer seçimi

Özet: Bu çalışmada, coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak “Ağırlıklı çakışma analizi” ile Artvin ili Şavşat ilçesinin arıcılık için en uygun lokasyonlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında bölgenin; 1) Bitki tür çeşitliği, 2) Su kaynaklarına yakınlığı, 3) Bakı, 4) Yükseklik, 5) Yağış, 6) Eğim, 7) Yerleşim yerlerine ve 8) Yollara olan uzaklık parametrelerinin haritaları oluşturulmuştur. Üretilen haritalara göre ilçenin yüksek dağlarla çevrili bir vadide yer aldığı ve 591 m ile 3250 m aralığında değişen rakım değerlerine sahip olduğu görülmüştür. İlçenin, özellikle kuzey-batı kesimlerinin yüksek eğime sahip olduğu, buna karşın güney-batı yönünün geniş düzlükler içerdiği, bölgenin güney doğusunun yüksek ve düşük eğime sahip olduğu için bolca çayırların yer almaktadır. İç kesimlerde yol ağı ve nehirlerin paralellik gösterdiği, yolların bölgedeki nehir yataklarını takip ettiği belirlenmiştir. Eğim haritası ve yerleşim yerleri haritasının incelenmesinden bölgede dağınık yerleşme tipi görüldüğü, bakı haritasından ise bölgenin yönünün sıklıkla kuzey-batı, güney-güney doğu yönlü olduğu, bölgede birçok vadinin yer aldığı, dağların genelde kuzeybatı-güneydoğu yönlü uzandığı anlaşılmaktadır. Oluşturulan yağış haritasından, güneyden kuzeye doğru gidildikçe yağış miktarının arttığını, flora haritasından ise yüksekliğin fazla ve eğimin az olmasından dolayı güney kesimlerde çayırlar, iç kesimlerde ise yerleşimlere bağlı olarak tarım alanları izlenmiştir. İç kesimler ve kuzey kesimlerde su kaynaklarına yakınlık ve yağışlardan dolayı orman varlığının fazla olduğu tespit edilmiştir. Ağırlıklı çakıştırma analizi ile üretilen “uygunluk haritası”na göre lokasyonlar; “Aykırı, Uygunsuz, Orta uygun, Uygun ve En uygun” olmak üzere 5 faklı sınıfa ayrılarak konu paydaşlarının istifadesine sunulmuştur.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Arıcılık Faaliyetleri İçin Uygun Yerlerin Coğrafi Bilgi Sistemleri İle Belirlenmesi: Şavşat İlçesi Örneği}, volume={4}, number={111–116}, publisher={Black Sea Journal of Engineering and Science}, author={Eray YILMAZ,Faik Ahmet SESLİ,Ömer Faruk UZUN}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Eray YILMAZ,Faik Ahmet SESLİ,Ömer Faruk UZUN. (2021). Arıcılık Faaliyetleri İçin Uygun Yerlerin Coğrafi Bilgi Sistemleri İle Belirlenmesi: Şavşat İlçesi Örneği (Vol. 4). Vol. 4. Black Sea Journal of Engineering and Science.
MLA
KOPYALA
Eray YILMAZ,Faik Ahmet SESLİ,Ömer Faruk UZUN. Arıcılık Faaliyetleri İçin Uygun Yerlerin Coğrafi Bilgi Sistemleri İle Belirlenmesi: Şavşat İlçesi Örneği. no. 111–116, Black Sea Journal of Engineering and Science, 2021.