Black Sea Journal of Engineering and Science

Black Sea Journal of Engineering and Science

KAPIÇAM TABİAT PARKI BOTANİK BAHÇESİNİN TANITIMI

Yazarlar: Hacı KALINKÜTÜK, Dilek GÜLER, Özlem GÜLNAR, Ali KIZIL, Ali ABDURAHMANOĞULLARI, Özlem ABDURRAHMANOĞULLARI, Aynur ÖZKAN, Haluk BAŞPINAR

Cilt 1 , Sayı 1 , 2018 , Sayfalar 7 - 12

Konular:Mühendislik

Anahtar Kelimeler:Kapıçam Tabiat Parkı,Botanik Bahçesi,Kahramanmaraş

Özet: Kapıçam Tabiat Parkı, Akdeniz Bölgesi’nde, Kahramanmaraş ilinin, Merkez ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Alan, 37º 1´ 20´´- 37º 2´ 46´´ doğu boylamları ile 37º 29´ 50´´- 37º 28´ 58´´ kuzey enlemleri arasında bulunmaktadır. Kahramanmaraş il merkezine 13 km mesafede bulunan 179 hektarlık alanı kapsayan Kapıçam Tabiat Parkı ve çevresi, taşıdığı doğal ve kültürel kaynak değerleri nedeniyle Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün teklifi Bakanlık Makamının 25.09.2008 tarih ve 362 sayılı Olurları ile ülkemizin 30. tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Kahramanmaraş ve çevresindeki illerde yaşayanlar için içerisinde bulunan bitki türlerini tanıyarak, doğa koruma bilincinin geliştirilmesinin yanı sıra doğal kaynakların tanıtımı ve korunmasına yönelik çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Bünyesinde 300’e yakın ağaç, çalı olmak üzere bitki bulunmakta olup bunlardan 199 adedinin tür teşhisi yapılmış, diğer türlerin teşhis çalışmaları devam etmektedir. Bu ağaçların bir kısmı endemik olmakla birlikte Kahramanmaraş’ta ve Türkiye’de doğal olarak yetişmeyen tropik bitki türleri de yer almaktadır. Birçok otsu ve odunsu bitkiyi barındıran Park içerisinde yer alan Botanik Bahçesi, botanik meraklıları için de ilgi alanı oluşturmaktadır. Asli ağaç türü kızılçam olan sahada, yaşları 90 ila 120 olan kızılçam ağaçları bulunmaktadır. Ayrıca Lauretum (500-975 m) Pinus brutia, Oleaoleastır orman zonu yer almaktadır. Kapıçam Tabiat Parkı içinde tavşan, sincap, sürüngenler, incir kuşu, karatavuk gibi değişik kuş türleri yaşamlarını sürdürmektedir. Kapıçam Tabiat Parkı Gaziantep karayolu ile Güney Doğu Anadolu Bölgesi, Adana karayolu ile Akdeniz Bölgesi, Kayseri karayolu ile İç Anadolu Bölgesi ve Malatya karayolu ile Doğu Anadolu Bölgesine bağlanan bir kavşak noktasıdır. Park içerisinde bulunan toplam 4 dekar büyüklüğündeki 3 adet gölet alandaki bitkilerin su ihtiyacını karşılamanın yanı sıra yaban hayatının da gelişimine katkı sağlamaktadır. Bahçenin bölümleri; Giriş danışma birimi, tıbbi aromatik bitki bahçesi, soğanlı bitkiler parseli 3 adet suni gölet, kamelyalar, bebek bakım odası, tabiat tanıtım birimi ve sosyal donatılar. Kahramanmaraş Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü kurulduğu günden itibaren alt yapı çalışmalarının tamamlanmasının son safhasına gelerek, birçok lokalitelerden getirilen bitkiler bahçeye dikilmiştir. Alt yapı ve bitkilendirme çalışmaları halen devam etmektedir. Bahçede muhtelif amaçlarla dikilen ve yetiştirilen 300’e yakın bitki çeşidi bulunmaktadır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={KAPIÇAM TABİAT PARKI BOTANİK BAHÇESİNİN TANITIMI}, volume={1}, number={7–12}, publisher={Black Sea Journal of Engineering and Science}, author={Hacı KALINKÜTÜK,Dilek GÜLER,Özlem GÜLNAR,Ali KIZIL,Ali ABDURAHMANOĞULLARI,Özlem ABDURRAHMANOĞULLARI,Aynur ÖZKAN,Haluk BAŞPINAR}, year={2018} }
APA
KOPYALA
Hacı KALINKÜTÜK,Dilek GÜLER,Özlem GÜLNAR,Ali KIZIL,Ali ABDURAHMANOĞULLARI,Özlem ABDURRAHMANOĞULLARI,Aynur ÖZKAN,Haluk BAŞPINAR. (2018). KAPIÇAM TABİAT PARKI BOTANİK BAHÇESİNİN TANITIMI (Vol. 1). Vol. 1. Black Sea Journal of Engineering and Science.
MLA
KOPYALA
Hacı KALINKÜTÜK,Dilek GÜLER,Özlem GÜLNAR,Ali KIZIL,Ali ABDURAHMANOĞULLARI,Özlem ABDURRAHMANOĞULLARI,Aynur ÖZKAN,Haluk BAŞPINAR. KAPIÇAM TABİAT PARKI BOTANİK BAHÇESİNİN TANITIMI. no. 7–12, Black Sea Journal of Engineering and Science, 2018.