Tarihyazımı

Tarihyazımı

OSMANLI BASIN-YAYININDA MEDENİYETÇİLİK: II. ABDÜLHAMİT DÖNEMİ GARBİYATÇI SÖYLEMDE BEN-ÖTEKİ İLİŞKİSİ VE KİMLİK İNŞASI

Yazarlar: Cenk REYHAN, Emine Burcu HALAÇOĞLU

Cilt 3 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 162 - 191

Konular:Sosyal Bilimler, Disiplinler Arası

Anahtar Kelimeler:Öteki,Kimlik,Doğu,Batı,Medeniyet,Medeniyetçilik,II. Abdülhamit

Özet: 19. ve 20. Yüzyıl Osmanlı aydınının başlıca yazın konularından biri olan “medeniyet” kavramı, kendi içinde “kimlik” kavramını barındırırken, aynı zamanda Batı’dan gelen kavramların tümüyle bağlantılı olarak, devrin düşün hayatında oldukça önemli bir yerde durmaktadır. Osmanlı siyasal, ekonomik, sosyal ve basın-yayın hayatında önemli bir dönüm noktasını oluşturan II. Abdülhamit (1876-1909) döneminde de “medeniyet” tartışmalarının devam ettiği görülmektedir. Emperyalizmin Osmanlı İmparatorluğu’na yayılmasına karşıt olarak II. Abdülhamit, halifeliği daha da görünür kılıp, İslami kimliğini ön plana çıkartırken; bu politika, sansürün kuvvetle etkisinde olan basın-yayını da oldukça etkilemiştir. Basın-yayının kimlik inşası için bir araç haline geldiği/araçsallaştığı bu dönemde, “medeniyet” kavramı, Doğu ve Batı medeniyeti çatışmasına dönüştürülmüştür. Bu çatışma, neredeyse dünyanın iki ayrı kutbu olarak Doğu ve Batı medeniyetlerinin arasına keskin bir sınır çizilmesine, Doğu’nun “biz”, Batı’nın ise “öteki” olarak konumlandırılarak, basın-yayın aracılığıyla bir Batı medeniyeti ve Doğu medeniyeti inşa edilmesine yol açmıştır. Bu uygulama pratiklerini “medeniyetçilik” olarak tanımlamak mümkündür. İncelenen örneklerde, Osmanlı aydınının, “biz” olarak merkeze konumlandırdığı Doğu medeniyetine karşı “öteki” olarak konumlandırdığı Batı medeniyetine, “garbiyatçı” bir tepki geliştirdiği ve bu tepkinin özellikle “ahlak” ve “terakki” kavramları üzerinden ele alındığı görülmüştür. Makalede, medeniyet/medeniyetçilik kavramı bağlamında yeni bir kimlik inşa öznesi olarak Doğu ve nesnesi olarak ise Batı algısı, dönemin önemli gazeteleri, risaleleri ve romanlarından seçilen örnekler incelenerek ortaya çıkarılmaya çalışılacaktır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={OSMANLI BASIN-YAYININDA MEDENİYETÇİLİK: II. ABDÜLHAMİT DÖNEMİ GARBİYATÇI SÖYLEMDE BEN-ÖTEKİ İLİŞKİSİ VE KİMLİK İNŞASI}, volume={3}, number={162–191}, publisher={Tarihyazımı}, author={Cenk REYHAN,Emine Burcu HALAÇOĞLU}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Cenk REYHAN,Emine Burcu HALAÇOĞLU. (2021). OSMANLI BASIN-YAYININDA MEDENİYETÇİLİK: II. ABDÜLHAMİT DÖNEMİ GARBİYATÇI SÖYLEMDE BEN-ÖTEKİ İLİŞKİSİ VE KİMLİK İNŞASI (Vol. 3). Vol. 3. Tarihyazımı.
MLA
KOPYALA
Cenk REYHAN,Emine Burcu HALAÇOĞLU. OSMANLI BASIN-YAYININDA MEDENİYETÇİLİK: II. ABDÜLHAMİT DÖNEMİ GARBİYATÇI SÖYLEMDE BEN-ÖTEKİ İLİŞKİSİ VE KİMLİK İNŞASI. no. 162–191, Tarihyazımı, 2021.