Journal of Hospitality and Tourism Issues

Journal of Hospitality and Tourism Issues

Gastronomik Ürün Olarak Yenilebilir Mantarların İncelemesi: Ermenek (Karaman) Örneği

Yazarlar: ["Aykut ŞİMŞEK", "Seher ÇELİK YEŞİL"]

Cilt - , Sayı Cilt: 5 Sayı: 1 , 2023 , Sayfalar -

Konular:-

DOI:10.51525/johti.1281961

Anahtar Kelimeler:Gastronomik Ürün,Yenilebilir Mantar,Ermenek

Özet: Mantarlar başlangıçta deneme yanılma yoluyla, günümüzde ise bilimsel olarak yenilebilirliği keşfedilmiş ve sofralarda yerini almıştır. Mantarların çeşitliliği Türkiye coğrafyasında da kendini göstermektedir. Bu çalışmada Ermenek’te yetişen yenilebilir mantarların neler olduğu, bunların hangi aylarda toplandığı, toplanan bu mantarların nasıl tüketildiği ve saklandığı, nasıl temin edildiği, zehirli olup olmadığının nasıl anlaşıldığı, tüketim sebeplerinin neler olduğunun belirlenmesi ve katılımcıların bu mantarlarla yapmış oldukları bir yemeğin reçetesinin kaydedilmesi amaçlanmaktadır. Araştırma doğrultusunda kartopu örneklem yöntemiyle yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış, 24-30 Ekim 2021 tarihlerinde online görüşmeler yapılarak 15 katılımcıdan veriler toplanmıştır. Toplamda 7 tür mantarın yetiştiği ve bu mantarların trüf mantarı, kar çanı mantarı, istiridye mantarı, kuzu göbeği, kuzu kulağı, kültür mantarı ve Mersin mantarı olduğu tespit edilmiştir. Bölgede toplanan bu mantarlar genellikle mutfaklarda kullanılmakla birlikte sağlık alanlarında da kullanılmakta ve küçük ölçekte satışı yapılmaktadır. Ayrıca mantarları deneme yanılma yöntemine, alışkanlık durumuna ve geleneksel yöntemlere göre topladıkları belirlenmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
APA
KOPYALA
MLA
KOPYALA