Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazarlar: Hilal ÜRÜŞAN ALTUN, Canan BÖLÜKBAŞI AKTAŞ
Konular:Ziraat, Sütçülük ve Hayvan Bilimleri
Anahtar Kelimeler:Yumurta,Iç kalite,Dış kalite,Besin madde kompozisyonu
Özet: Tavukçuluktaki hızlı sanayileşme ile birlikte küçük işletmelerin yerini, gelişmiş kapalı sistemler almış ve tavukların doğada serbest dolaşma imkânı kalmamıştır. Bu bakımdan yumurtanın iç ve dış kalite özelliklerini iyileştirmek amacıyla yem katkı maddelerinin rasyona katılma zorunluluğu doğmuştur. Çeşitli besin maddeleri veya yem katkı maddeleri kullanılarak yumurta kalitesini artırmaya yönelik çok sayıda araştırma bulunmaktadır. Bu makalede yumurtaya fonksiyonel özellik kazandıran ve yumurtanın hem iç hem dış kalitesine etki eden güncel besleme çalışmalar ele alınacaktır.