Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Soyada Tuzluluk stresinin çimlenme ve fide gelişimi üzerine fizyolojik tepkilerinin saptanması

Yazarlar: Ayman ELSABAGH, Abd Elhamid OMAR, Hirofumi SANEOKA, Celaleddin BARUTÇULAR

Cilt 4 , Sayı 1 , 2015 , Sayfalar 6 - 15

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Tuzluluk,Çimlenme,Prolin,Sodium,Potasyum

Özet: Tuzlaşma, kurak ve yarıkurak tarım alanlarınyaygın sorunlarından birini oluşturmaktadır. Soya, önemli bir baklagil bitkisidir. Bu çalışmada, üç farklı tuz konsantrasyonunun Kontrol, 25 and 50 mM NaCl , beş soya çeşidinin çimlenme ve fide özelliklerine fizyolojik etkileri araştırılmıştır. Çeşitler, erken gelişme döneminde tuz toleransı yönünden büyük farklılıklar göstermiştir. Çimlenme oranı, klorofil miktarı, yaprak sayısı ve bitki boyu artan tuz konsantrasyonu ile birlikte önemli düşüşler göstermiştir. Japon TSU ve Mısır Giza-111 çeşitleri tuz stresinden diğer çeşitlere göre daha az etkilenmişlerdir. Ayrıca, TSU ve Giza-111 çeşitleri, artan tuz consantrasyonlarında diğer çeşitlere oranla daha yüksek, çimlenme oranı, kurumadde ve oransal su içeriği göstermiştir. Tuz stresi, çeşitlerin tamamında fide dokusunda Na+ artışını teşvik etmiştir. Buna karşın TSU ve Giza111 çeşitleri, tuzlu koşullarda diğer çeşitlere oranla daha düşük Na+ ve daha yüksek K+ ve prolin biriktirmişlerdir. Bu çalışmada, TSU ve Giza-111 çeşitlerinin çimlenme ve ilk fide döneminde diğer çeşitlere oranla tuza daha toleranslı olduğu saptanmıştır


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2015, title={Soyada Tuzluluk stresinin çimlenme ve fide gelişimi üzerine fizyolojik tepkilerinin saptanması}, volume={4}, number={6–15}, publisher={Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi}, author={Ayman ELSABAGH,Abd Elhamid OMAR,Hirofumi SANEOKA,Celaleddin BARUTÇULAR}, year={2015} }
APA
KOPYALA
Ayman ELSABAGH,Abd Elhamid OMAR,Hirofumi SANEOKA,Celaleddin BARUTÇULAR. (2015). Soyada Tuzluluk stresinin çimlenme ve fide gelişimi üzerine fizyolojik tepkilerinin saptanması (Vol. 4). Vol. 4. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi.
MLA
KOPYALA
Ayman ELSABAGH,Abd Elhamid OMAR,Hirofumi SANEOKA,Celaleddin BARUTÇULAR. Soyada Tuzluluk Stresinin Çimlenme ve Fide Gelişimi Üzerine Fizyolojik Tepkilerinin Saptanması. no. 6–15, Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2015.