Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Kışlık buğdayda, bayrak yaprak klorofil içeriği ile tarımsal özellikler ve bazı fizyolojik özellikler arasındaki ilişkiler

Yazarlar: Bilge BAHAR

Cilt 4 , Sayı 1 , 2015 , Sayfalar 1 - 5

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Klorofil içeriği,Yaşlanma,MTS,RWC,Kışlık buğday

Özet: Bu çalışmada, kışlık ekmeklik buğdayda bayrak yaprak klorofil içerikleri ile tarımsal özellikler ve membrane termostabilitesi, membrane hasar indeksi ve bayrak yaprak oransal su içeriği arasındaki ilişkiler incelenmiş olup; çalışma, 2010-2011 yetiştirme sezonunda Gümüşhane Üniversitesi, Şiran Mustafa Beyaz MYO uygulama alanında yapılmıştır. Genotiplerin klorofil içeriği, klorofil metre ile çiçeklenme başlangıcı ZGS 60 ve erken süt olum ZGS 73 dönemlerinde ölçülmüştür. Genotiplerin korofil içerikleri ortalaması ZGS 60 döneminde 45.6 SPAD birimi olarak ölçülmüş olup; genotiplere göre 39.1 line 51 ile 54.0 line 42 arasında değişim göstermiştir. ZGS 73 döneminde ise genotiplerin klorofil içeriği ortalaması 41.8 olup; genotiplere göre 35.2 line 27 ile 50.9 line 44 arasında değişmiştir. Genotiplerin klorofil kaybı, ortalama %8.3 olup; genotiplere göre %1.7 line 75 ile %19.2 line 32 arasında dağılım göstermiştir. Her iki ölçüm döneminde, klorofil içerikleri ile başakta dane sayısı ve başak verimi gibi verim ana komponentleri arasında istatistiksel olarak önemli ilişkiler bulunmuştur. Klorofil içerikleri ile klorofil kaybı arasındaki ilişki, ZGS 60’da olumlu, ZGS 73’te olumsuz bulunmuştur. Sonuçlar, kışlık buğdayda bayrak yaprak klorofil içeriği tayininin ıslah programlarında verim komponentleriyle ilişkisi bakımından önemli bir seleksiyon kriteri olduğunu göstermektedir


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2015, title={Kışlık buğdayda, bayrak yaprak klorofil içeriği ile tarımsal özellikler ve bazı fizyolojik özellikler arasındaki ilişkiler}, volume={4}, number={1–5}, publisher={Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi}, author={Bilge BAHAR}, year={2015} }
APA
KOPYALA
Bilge BAHAR. (2015). Kışlık buğdayda, bayrak yaprak klorofil içeriği ile tarımsal özellikler ve bazı fizyolojik özellikler arasındaki ilişkiler (Vol. 4). Vol. 4. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi.
MLA
KOPYALA
Bilge BAHAR. Kışlık Buğdayda, Bayrak Yaprak Klorofil Içeriği Ile Tarımsal Özellikler ve Bazı Fizyolojik Özellikler Arasındaki Ilişkiler. no. 1–5, Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2015.