Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Türkiye'de badem yetiştiriciliğinin durumu ve yapılan seleksiyon çalışmaları konusunda bir araştırma

Yazarlar: Mikdat ŞİMŞEK

Cilt 4 , Sayı 2 , 2015 , Sayfalar 95 - 100

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Badem,Genotip,Seleksiyon,Genetik kaynaklar

Özet: Türkiye’de, üzerindeçok seleksiyon çalışması yapılan meyve türlerinden biri bademdir. Badem genetik varyasyonu konusunda ülkemizin zenginliği, kısa bir süre içinde ıslah çalışmalarında başarı için olanak sağlar. Badem, Türkiye’nin birçok bölgesinde yetiştirildiği için yörelere uygun çeşitlerin geliştirilmesi de son derece önemlidir. Bu yüzden, ülkemizin farklı bölgelerinde, bugüne kadar yapılan seleksiyon çalışmaları esnasında elde edilen üstün nitelikli tiplerin birkaçı çeşit olarak tescil edilmiştir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tescil listesinde yer alan bazı badem çeşitleri Dokuzoğuz-I , Dokuzoğuz-II , Gülcan I , Gülcan II , 48-2, 48-3, 48-4, 48-5, 101-9, 101-13 ve 106-1’dır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tescil listesinde yer alan bazı badem çeşitleri Dokuzoğuz-I , Dokuzoğuz-II , Gülcan I , Gülcan II , 48-2, 48-3, 48-4, 48-5, 101-9, 101-13 ve 106-1’dır 1 . Bu çalışma Türkiye’de badem yetiştiriciliğinin durumunu ve ülkemizin farklı yerlerinden selekte edilmiş badem tiplerin tanıtımı amaçlanmıştır


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2015, title={Türkiye’de badem yetiştiriciliğinin durumu ve yapılan seleksiyon çalışmaları konusunda bir araştırma}, volume={4}, number={95–100}, publisher={Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi}, author={Mikdat ŞİMŞEK}, year={2015} }
APA
KOPYALA
Mikdat ŞİMŞEK. (2015). Türkiye’de badem yetiştiriciliğinin durumu ve yapılan seleksiyon çalışmaları konusunda bir araştırma (Vol. 4). Vol. 4. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi.
MLA
KOPYALA
Mikdat ŞİMŞEK. Türkiye’de Badem Yetiştiriciliğinin Durumu ve Yapılan Seleksiyon Çalışmaları Konusunda Bir Araştırma. no. 95–100, Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2015.