Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazarlar: Mikdat ŞİMŞEK
Konular:-
Anahtar Kelimeler:Badem,Genotip,Seleksiyon,Genetik kaynaklar
Özet: Türkiye’de, üzerindeçok seleksiyon çalışması yapılan meyve türlerinden biri bademdir. Badem genetik varyasyonu konusunda ülkemizin zenginliği, kısa bir süre içinde ıslah çalışmalarında başarı için olanak sağlar. Badem, Türkiye’nin birçok bölgesinde yetiştirildiği için yörelere uygun çeşitlerin geliştirilmesi de son derece önemlidir. Bu yüzden, ülkemizin farklı bölgelerinde, bugüne kadar yapılan seleksiyon çalışmaları esnasında elde edilen üstün nitelikli tiplerin birkaçı çeşit olarak tescil edilmiştir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tescil listesinde yer alan bazı badem çeşitleri Dokuzoğuz-I , Dokuzoğuz-II , Gülcan I , Gülcan II , 48-2, 48-3, 48-4, 48-5, 101-9, 101-13 ve 106-1’dır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tescil listesinde yer alan bazı badem çeşitleri Dokuzoğuz-I , Dokuzoğuz-II , Gülcan I , Gülcan II , 48-2, 48-3, 48-4, 48-5, 101-9, 101-13 ve 106-1’dır 1 . Bu çalışma Türkiye’de badem yetiştiriciliğinin durumunu ve ülkemizin farklı yerlerinden selekte edilmiş badem tiplerin tanıtımı amaçlanmıştır