Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazarlar: Ferhat KIZILGEÇİ, Mehmet YILDIRIM, Önder ALBAYRAK, Fatma BAŞDEMİR, Cuma AKINCI
Konular:-
Anahtar Kelimeler:Azot,Diallel,Kalite,Makarnalık buğday
Özet: Bu çalışma, 2010-2011 yetiştirme sezonunda Diyarbakır koşullarında düşük N0, azot uygulamasız , orta N1, 12 kg/da ve yüksek düzey N2, 24 kg/da olmak üzere üç farklı azot dozu uygulaması ile yürütülmüş olup, materyal olarak üç ticari Zenit, Spagetti ve Lavente ve üç yerel Mısırı, Mersiniye ve Menceki makarnalık buğday çeşitleri ile bu çeşitlerin 15 farklı F2 melez kombinasyonları kullanılmıştır. Çalışmada, Farklı azot koşullarında yetiştirilen F2 melez kombinasyonu ile ebeveynlerinin kalite parametreleri protein oranı, gluten yaş öz miktarı, zeleny sedimantasyon ve tane sertliği değişimleri ve ıslahta kullanılabilirliği incelenmiştir. Azot dozu artışına paralel olarak, protein oranı ve gluten miktarında olumlu bir artış sağlarken, zeleny sedimantasyon ve tane sertliği yönünden ise sadece orta düzey azot uygulamasına kadar bir artış sağladığı tespit edilmiştir. Menceki çeşidine uygulanan orta düzey azot dozlarının protein oranı ve gluten miktarı, Spagetti çeşidinde zeleny sedimantasyon ve tane sertliği yönünden pozitif ve yüksek uyum GUY göstermiştir. Bu iki genotipin orta düzey azotlu koşullarda melezleme çalışmalarında kullanılmasının uygun olacağı, melez kombinasyonlarda ise 1x4 ve 4x6 melezlerinin protein içeriği, zeleny sedimantasyon ve tane sertliğinin orta düzey azot uygulamalarında çeşit geliştirme çalışmalarında kullanılmalarının uygun olacağı tespit edilmiştir