Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazarlar: İlkay BARITCI, Cemal ADIGÜZEL, Murat KANAT
Konular:-
Anahtar Kelimeler:İpek böceği,Diyarbakır,Koza,Yetiştiricilik,Yapısal analiz
Özet: Bu çalışmada, Türkiye yaş koza üretiminin %44’ünü üreten Diyarbakır ilinde ipekböceği yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Kulp ve Hazro ilçelerindeki ipekböceği üreticilerinin demografik ve üretim özellikleri incelenmiştir. Elde edilen veriler ile üretim ile ilgili sorunlar ve çözüm yollarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda, üreticilerintemel sorunlarının ipekböceği yetiştiriciliği yapmak için yeterli bir alana sahip olmamaları tespit edilirken, diğer bir sorunun da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bitkisel üretim desteği kapsamında meyve fidanı desteği yaparken dut fidanını desteklememesi olduğu tespit edilmiştir. Bunun sonucu olarak da üreticilerin, tarlalarının yalnızca etrafında dikim yaptıkları belirlenmiştir. Yine çalışmada belirlenen diğer bir sorunun da kimi üreticilerin ipekböceği yetiştiriciliğinin temel besin kaynağı olan dut yaprağının işletme dışından satın almak zorunda kaldıkları, bu durumun ise hem üretimin kalitesini etkilerken hem de yeterli besin maddesi teminini zorlaştırması nedeniyle üretimi sınırlandırdığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak gerekli yasal altyapının düzenlenmesi, üreticinin örgütlendirilmesi ve bilinçlendirilmesi ile hem kalite hem de verimi artıracaktır