Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Pleurotus ostreatus jacq. P.Kumm.’ da ürün elde etme süresi ve miktarı üzerine bazı yerel bitkisel atıkların etkisi

Yazarlar: Necla GÜRSOY, Arzu ÜNAL, Ömer Faruk YEŞİL, Semra MALKOÇ, Abdunnasır YILDIZ

Cilt 7 , Sayı 1 , 2018 , Sayfalar 27 - 33

Konular:-

Anahtar Kelimeler:P. ostreatus,Tarımsal atık,Misel gelişmesi,Toplam hasat süresi,Ürün miktarı

Özet: Bu çalışmada, ham materyal olarak; Antep fıstığı salkımı AFS , buğday sapı BS ve pamuk sapı PS kullanılmıştır. Bu amaçla; kompost yapımında, BS ile AFS deneme grupları 1:1 olarak alınmış ve buna herhangi bir katkı maddesi ilave edilmemiştir. Denemelerde; AFS, BS ve PS’nin 3:1 karışımları hazırlanmış ve buna katkı maddesi olarak; %5 oranında pirinç kepeği PK , pamuk tohumu küspesi PTK ve buğday kepeği BK ilavesi yapılmıştır.P. ostreatus’da, miselin kompostu sarım süresi olan, misel gelişim süresi MGS ,kısa sürede; 11.0 gün olarak %100BS A1 , %50AFS+%50BS A2 , %5PTK+%50PS+%50AFS B1 , %5PTK+%75BS+%25AFS B2 , %5PTK+%50BS+%50AFS C1 ve%5BK+%50BS+%50AFS D1 'de,uzun ise; 14.0 gün olarak %75BS+%25AFS A3 , %5PTK+%75BS+%25AFS C2 , %5BK+%75BS+%25AFS D2 ve %AFS E 'de bulunmuştur. Nemli kompostun 100 g’ında, dört hasat süresi boyunca, elde edilen toplam ürün miktarı TÜM ,düşük; 11.6 g olarak E’den,yüksek ise; 19.2 g ile D2 ortamından elde edilmiştir. Ayrıca; üretim sonrasında atık olarak kalan ve ortalama olarak %70.0 nem içeren kompost örneklerinin içerdiği protein oranı;düşük %2.75 olarak A1’de,yüksek ise %14.13 ile C2’de saptanmıştır. Bu çalışma ile Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaygın bir şekilde üretimi yapılan ve atık olarak kalan; buğday sapı yanında, Antep fıstığı salkımları ile pamuk sapının Pleurotusostreatus kültüründe değerlendirilebilir potansiyelde olduğu düşünülebilir. Bu da; üreticilerin P. ostreatuskültüründe yerel hammadde bulma kolaylığını sağlayacaktır. Böylelikle, bu çalışma bölgenin ve ülkenin ekonomisine önemli bir katkı yapabileceği görüşündeyiz


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Pleurotus ostreatus jacq. P.Kumm.’ da ürün elde etme süresi ve miktarı üzerine bazı yerel bitkisel atıkların etkisi}, volume={7}, number={27–33}, publisher={Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi}, author={Necla GÜRSOY,Arzu ÜNAL,Ömer Faruk YEŞİL,Semra MALKOÇ,Abdunnasır YILDIZ}, year={2018} }
APA
KOPYALA
Necla GÜRSOY,Arzu ÜNAL,Ömer Faruk YEŞİL,Semra MALKOÇ,Abdunnasır YILDIZ. (2018). Pleurotus ostreatus jacq. P.Kumm.’ da ürün elde etme süresi ve miktarı üzerine bazı yerel bitkisel atıkların etkisi (Vol. 7). Vol. 7. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi.
MLA
KOPYALA
Necla GÜRSOY,Arzu ÜNAL,Ömer Faruk YEŞİL,Semra MALKOÇ,Abdunnasır YILDIZ. Pleurotus Ostreatus Jacq. P.Kumm.’ Da Ürün Elde Etme Süresi ve Miktarı Üzerine Bazı Yerel Bitkisel Atıkların Etkisi. no. 27–33, Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2018.