Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazarlar: Necla GÜRSOY, Arzu ÜNAL, Ömer Faruk YEŞİL, Semra MALKOÇ, Abdunnasır YILDIZ
Konular:-
Anahtar Kelimeler:P. ostreatus,Tarımsal atık,Misel gelişmesi,Toplam hasat süresi,Ürün miktarı
Özet: Bu çalışmada, ham materyal olarak; Antep fıstığı salkımı AFS , buğday sapı BS ve pamuk sapı PS kullanılmıştır. Bu amaçla; kompost yapımında, BS ile AFS deneme grupları 1:1 olarak alınmış ve buna herhangi bir katkı maddesi ilave edilmemiştir. Denemelerde; AFS, BS ve PS’nin 3:1 karışımları hazırlanmış ve buna katkı maddesi olarak; %5 oranında pirinç kepeği PK , pamuk tohumu küspesi PTK ve buğday kepeği BK ilavesi yapılmıştır.P. ostreatus’da, miselin kompostu sarım süresi olan, misel gelişim süresi MGS ,kısa sürede; 11.0 gün olarak %100BS A1 , %50AFS+%50BS A2 , %5PTK+%50PS+%50AFS B1 , %5PTK+%75BS+%25AFS B2 , %5PTK+%50BS+%50AFS C1 ve%5BK+%50BS+%50AFS D1 'de,uzun ise; 14.0 gün olarak %75BS+%25AFS A3 , %5PTK+%75BS+%25AFS C2 , %5BK+%75BS+%25AFS D2 ve %AFS E 'de bulunmuştur. Nemli kompostun 100 g’ında, dört hasat süresi boyunca, elde edilen toplam ürün miktarı TÜM ,düşük; 11.6 g olarak E’den,yüksek ise; 19.2 g ile D2 ortamından elde edilmiştir. Ayrıca; üretim sonrasında atık olarak kalan ve ortalama olarak %70.0 nem içeren kompost örneklerinin içerdiği protein oranı;düşük %2.75 olarak A1’de,yüksek ise %14.13 ile C2’de saptanmıştır. Bu çalışma ile Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaygın bir şekilde üretimi yapılan ve atık olarak kalan; buğday sapı yanında, Antep fıstığı salkımları ile pamuk sapının Pleurotusostreatus kültüründe değerlendirilebilir potansiyelde olduğu düşünülebilir. Bu da; üreticilerin P. ostreatuskültüründe yerel hammadde bulma kolaylığını sağlayacaktır. Böylelikle, bu çalışma bölgenin ve ülkenin ekonomisine önemli bir katkı yapabileceği görüşündeyiz