Journal of Health Sciences and Medicine

Journal of Health Sciences and Medicine

Akut koroner sendromda perkütan koroner girişim yapılan hastalarda kontrast nefropati prevalansı

Yazarlar: Muhammed Karadeniz, Hüseyin Kandemir, Taner Sarak, Çağlar Alp

Cilt 1 , Sayı 2 , 2018 , Sayfalar 34 - 39

Konular:Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri

DOI:10.32322/jhsm.410522

Anahtar Kelimeler:Kontrast nefropati,Akut koroner sendrom,Perkütan koroner girişim

Özet: Amaç: Kontrast madde nefropatisi (KMN), tanı veya tedavi amaçlı yapılan girişimlerde uygulanan intravenöz kontrast ajanlara bağlı olarak gelişen akut böbrek hasarı olarak tanımlanmıştır ve akut böbrek yetersizliğine bağlı olarak hastaneye yatışlarda önemli bir nedendir. Bu çalışmada akut koroner sendromda koroner girişim ve kontrast madde nefropatisi sıklığı araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Avrupa Ürogenital Radyoloji Cemiyeti Kılavuzu’na göre KMN tanımı; “başka bir etiyolojik sebep olmaksızın, kontrast madde verilmesinden sonraki 3 gün içinde serum kreatinin düzeyinde başl25 veya 0.5 mg/dl artış olması” olarak kabul edilmiştir. Etik Kurul onayı sonrası dahil edilme kriterlerine uyan 336 hasta çalışmaya alındı. 18 yaşından küçük, kronik böbrek yetersizliği olan, kalp yetmezliği olan, koroner by-pass öyküsü olan, işlem sonrası serum kreatinini kontrol edilemeyen hastalar ve perkütan koroner girişim yapılmayan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Sonuçlar: Çalışmaya dahil edilen 336 hastanın %11,9’unda KMN saptandı. KMN gelişen 40 hastanın yaş ortalaması 73,9±10,2/yıl, KMN gelişmeyen 296 hastanın yaş ortalaması 59,4±12,3/yıl idi. KMN gelişen grupta yaş ortalaması istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.001). KMN gelişmeyen hasta grubunda vücut kitle indeksi (VKİ) ortalaması 28,2±4,7kg/m² iken, KMN gelişen grupta VKİ ortalaması 26,5±3.3kg/m² idi. KMN gelişen grupta VKİ ortalaması daha düşük bulundu (p=0.044). KMN gelişmeyen hasta grubunda SYNTAX skoru ortalama 16,6±8,3 iken, KMN gelişen hasta grubunda ortalama 22,5±10,3 idi. KMN gelişen grupta SYNTAX skoru KMN gelişmeyen gruba göre daha yüksek bulundu (p=0.001). AKS tipi, DM, HT ve cinsiyet açısından iki grup arasında fark bulunmadı (p=0.713, p=0.317,p=0.055, p=0.589). Sonuç: Kontrast madde verilmesi gereken risk altındaki gruplarda işlem öncesinde ve sonrasında hidrasyon mutlak olması şartıyla diğer KMN gelişmesini önleyici stratejiler uygulanmalıdır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Akut koroner sendromda perkütan koroner girişim yapılan hastalarda kontrast nefropati prevalansı}, volume={1}, number={2}, publisher={Journal of Health Sciences and Medicine}, author={Muhammed Karadeniz,Hüseyin Kandemir,Taner Sarak,Çağlar Alp}, year={2018}, pages={34–39} }
APA
KOPYALA
Muhammed Karadeniz,Hüseyin Kandemir,Taner Sarak,Çağlar Alp. (2018). Akut koroner sendromda perkütan koroner girişim yapılan hastalarda kontrast nefropati prevalansı (Vol. 1, pp. 34–39). Vol. 1, pp. 34–39. Journal of Health Sciences and Medicine.
MLA
KOPYALA
Muhammed Karadeniz,Hüseyin Kandemir,Taner Sarak,Çağlar Alp. Akut Koroner Sendromda Perkütan Koroner Girişim Yapılan Hastalarda Kontrast Nefropati Prevalansı. no. 2, Journal of Health Sciences and Medicine, 2018, pp. 34–39.