Journal of Health Sciences and Medicine

Journal of Health Sciences and Medicine

Konsantre büyüme faktörünün random patern cilt flep yaşayabilirliği üzerine etkisi: deneysel çalışma

Yazarlar: Koray GÜRSOY, Gökhan KOCA, Murat ALIŞIK, Nihat YUMUŞAK, Meliha KORKMAZ, Uğur KOÇER

Cilt 3 , Sayı 2 , 2020 , Sayfalar 125 - 131

Konular:Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri

DOI:10.32322/jhsm.680345

Anahtar Kelimeler:Konsantre Büyüme Faktörü,CGF,Cilt Flebi,Flep Yaşayabilirliği

Özet: Giriş: Plastik ve rekonstrüktif cerrahide, random patern cilt flepleri çeşitli nedenlerle oluşan doku defektlerinin onarımında sıklıkla kullanılmaktadır. Bu tür fleplerdesık karşılaşılan sorun yetersiz kan akımına bağlı flep distalinde görülen iskemik nekrozdur. Flep kayıplarını ortadan kaldırmak ve azaltmak için çok sayıda teknik tanımlanmıştır. Bu çalışmadaki amacımız tam kandan elde edilen ve büyüme faktörleri açısından zengin olan konsantre büyüme faktörünün (CGF) daha önce çalışılmamış olan random patern cilt flep yaşayabilirliği üzerine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 50 adet Spraque –Dawley cinsi sıçan kullanıldı. Sıçanların 40 tanesi deney için, 10 tanesi CGF elde etmek için kullanıldı. Sıçanların sırt bölgelerinden kaldırılan 3x9 cm’lik distal bazlı McFarlene fleplerinin altına çalışma grubunda (n:20) CGF matriks yerleştirildi. Kontrol grubunda (n:20) herhangi bir tedavi uygulanmadı. İşlem sonrası 7. günde değerlendirme için fotoğrafik, sintigrafik ve histopatolojik inceleme yapıldı. Bulgular: Alan hesaplamaları sonucunda kontrol grubunda flep yaşayabilirlik oranlarının ortanca değerleri %53 (47-58) olarak bulundu. CGF uygulanan grupta ise flep viabilite ortanca oranı %58 (55-64) olarak bulundu. CGF grubunda elde edilen yüksek flep yaşayabilirlik oranları istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,001). Sintigrafik perfüzyon alan hesaplamaları sonucunda kontrol grubunda flep yaşayabilirlik oranlarının ortanca değerleri %54 (51-60) iken bu değer CGF uygulanan grupta %61 (59-64)’di. Elde edilen artış istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,001). Histopatolojik değerlendirme sonucunda çalışma grubunda elde edilen vaskülarite skorlarının ortanca değerlerinin (10,0 (8,25-11,75)) kontrol grubuna (7,5(6,25-9,00)) göre fazla olduğu görüldü ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,003). İnflamasyon skorları açısından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p=0,246). Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları lokal olarak flep altına uygulanan konsantre büyüme faktörünün flep yaşayabilirliğini artırdığını ve bu etkinin anjiogenez ile ilişkili olabileceği gösterilmiştir ancak bu konuda ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Flep cerrahisinde, iskemi öngörülen durumlarda büyüme faktörlerinden zengin CGF’in uygulanmasının flep yaşayabilirliği üzerine olumlu etkileri olacaktır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Konsantre büyüme faktörünün random patern cilt flep yaşayabilirliği üzerine etkisi: deneysel çalışma}, volume={3}, number={125–131}, publisher={Journal of Health Sciences and Medicine}, author={Koray GÜRSOY,Gökhan KOCA,Murat ALIŞIK,Nihat YUMUŞAK,Meliha KORKMAZ,Uğur KOÇER}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Koray GÜRSOY,Gökhan KOCA,Murat ALIŞIK,Nihat YUMUŞAK,Meliha KORKMAZ,Uğur KOÇER. (2020). Konsantre büyüme faktörünün random patern cilt flep yaşayabilirliği üzerine etkisi: deneysel çalışma (Vol. 3). Vol. 3. Journal of Health Sciences and Medicine.
MLA
KOPYALA
Koray GÜRSOY,Gökhan KOCA,Murat ALIŞIK,Nihat YUMUŞAK,Meliha KORKMAZ,Uğur KOÇER. Konsantre Büyüme Faktörünün Random Patern Cilt Flep Yaşayabilirliği Üzerine Etkisi: Deneysel Çalışma. no. 125–131, Journal of Health Sciences and Medicine, 2020.