Journal of Health Sciences and Medicine

Journal of Health Sciences and Medicine

Yoğun bakım ünitesinde takip edilen ergen ilaç intoksikasyonların retrospektif değerlendirilmesi

Yazarlar: Ökkeş Hakan MİNİKSAR, Dilşad YILDIZ MİNİKSAR

Cilt 3 , Sayı 3 , 2020 , Sayfalar 203 - 208

Konular:Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri

DOI:10.32322/jhsm.665105

Anahtar Kelimeler:İntoksikasyon,Ergen

Özet: Amaç: İntoksikasyonlar, çocukluk ve ergenlik dönemi acil hastalıkları arasında morbidite ve mortalitenin önlenebilir nedenleri arasında yer alır. Çalışmamızda akut ilaç intoksikasyonu nedeniyle yoğun bakım ünitesinde takip edilen ergen hastaların demografik ve klinik verilerini retrospektif olarak incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ)’nde akut ilaç intoksikasyonu tanısıyla tedavi edilen ergen hastaların demografik özellikleri; öncesinde psikiyatrik hastalık varlığı; yoğun bakım ünitesi yatış süresi; alınan toksik madde; toksik madde alım nedeni; alınan toksik madde ilaç ise cinsi; ilacın formu (tablet, süspansiyon); tek ilaç mı çoklu ilaç mı olduğu; zehirlenmenin gerçekleştiği ay ve komorbiditeleri kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza 36’sı kız (%60), 24’ü erkek (%40) olmak üzere toplam 60 hasta dahil edilmiş olup, hastaların yaş ortalaması 16,6±1,8’dır. İntoksikasyonların 57’si (%95) intihar ile ve 3’ü (%5) kaza sonucu meydana gelmiştir. İntoksikasyona neden olan ilaçlar sırasıyla antidepresan (%25), analjezik (%18,3), antiepileptik (%5), uyuşturucu madde (%5), antipsikotik (%6,6), antigribal (%5), antibiyotik (%5) şeklindedir. Hastaların %65’inde çoklu ilaç alımı, %35’inde tekli ilaç alımı gözlenmiştir. Hastaların 26’sına (%43,6)az bir psikiyatrik hastalık, 6’sına sistemik hastalık (astım, hipotiroidi, psöriazis) eşlik etmektedir. Hastaların yoğun bakımda kalış süreleri ort 2,3±0,9 gün olup intoksikasyonlarınsık kış mevsiminde (%35) meydana geldiği belirlenmiştir. Bir hasta iki gün mekanik ventilasyon desteği almış, bir hastaya ise hemodiyafiltrasyon uygulanmıştır. Çalışmamızda hiçbir hastada mortalite görülmemiştir. Sonuç: Çalışmamızda hastaların çoğunun kız olduğu,sık antidepresan ve analjezik ilaçlar ile intoksikasyonun meydana geldiği ve büyük oranda psikiyatrik hastalık öyküsü varlığı saptanmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Yoğun bakım ünitesinde takip edilen ergen ilaç intoksikasyonların retrospektif değerlendirilmesi}, volume={3}, number={203–208}, publisher={Journal of Health Sciences and Medicine}, author={Ökkeş Hakan MİNİKSAR,Dilşad YILDIZ MİNİKSAR}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Ökkeş Hakan MİNİKSAR,Dilşad YILDIZ MİNİKSAR. (2020). Yoğun bakım ünitesinde takip edilen ergen ilaç intoksikasyonların retrospektif değerlendirilmesi (Vol. 3). Vol. 3. Journal of Health Sciences and Medicine.
MLA
KOPYALA
Ökkeş Hakan MİNİKSAR,Dilşad YILDIZ MİNİKSAR. Yoğun Bakım Ünitesinde Takip Edilen Ergen Ilaç Intoksikasyonların Retrospektif Değerlendirilmesi. no. 203–208, Journal of Health Sciences and Medicine, 2020.