Black Sea Journal of Agriculture
Yazarlar: Engin GÜNGÖR, Kürşat DEMİRYÜREK
Konular:Mühendislik, Ziraat
Anahtar Kelimeler:Biyoteknoloji,GDO,Tutum,Tüketim Davranışları,OMÜ
Özet: Bu çalışma, Samsun ili Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğrencilerinin genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) ürünler ile ilgili bilgi seviyelerinin, tutum ve tüketim davranışlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın birincil ve temel materyalini Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde okumakta olan ve gayeli olarak seçilmiş ilgili fakültelerin dördüncü sınıf öğrencilerinden anket yoluyla elde edilen veriler oluşturmaktadır. Öğrencilerin sosyoekonomik özellikleri basit istatistiki yöntemlerle genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) ürünlere ilişkin bilgi seviyeleri tutum ve tüketim davranışları; Bilgi, Tutum ve Uygulama (BTU) analizi ile incelenerek karşılaştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin, GDO ürün tanımı ve özellikleri konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıkları ve farklı algılarının oldukları söylenebilir. Öğrencilerin genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) gıdalara yönelik bilgi seviyesinin artması ile beraber değiştirilmiş organizmalı (GDO) gıdalara yönelik tutum da anlamlı düzeyde artmaktadır.