Black Sea Journal of Agriculture
Yazarlar: Nurullah ŞİMŞEK, Adem KAMALAK
Konular:Ziraat, Sütçülük ve Hayvan Bilimleri
Anahtar Kelimeler:Ağaç yaprağı,In vitro gaz,Kondense tanen,Metan
Özet: Bu çalışmanın amacı tanen içeren bazı ağaç yapraklarının anti-metanojenik özelliklerini in vitro gaz üretim testiyle belirlemektir. Çalışmada tesbih (Styrax officinalis), söğüt (Salix alba) ve karaağaç (Alnus glutinosa) ağacı yapraklarının kimyasal kompozisyonları arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. Ham kül içeriği % 4.42 ile 13.33 arasında olupyüksek kül içeriği tespih yaprağında bulunmuştur. Ham yağ içeriği % 5.68 ile 9.28 olurkenyüksek ham yağ içeri tesbih ve söğüt yaprağında bulunmuştur. Ham protein içeriği % 11.64 ile 18.40 arasında olupyüksek ham protein içeriği karaağaç yaprağında bulunmuştur. NDF ve ADF içerikleri sırasıyla % 28.95 ile 50.21 ve 22.73 ile 33.09 arasında değişmişyüksek NDF ve ADF içeriğine söğüt yaprağı sahip olmuştur. Ağaç yapraklarının kondense tanen içerikleri % 1.59 ile 14.29 arasında değişmişyüksek değere tesbih çalısında rastlanmıştır. Ağaç yapraklarının polyethylene glycol (PEG)’li ve PEG’siz ortamlardaki gaz, metan üretimleri, organik madde sindirim derecesi ve metabolik enerji değerleri arasında önemli farklar bulunmuş olup PEG ilavesi tüm parametrelerde artışa neden olmuştur. Bu çalışmada ağaç yapraklarının metan içerikleri % 11 ile 14 arasında olduğundan dolayı söz konusu yaprakların hepsinin düşük seviyede anti-metanojik potansiyele sahip olduğu söylenebilmektedir. Anti-metanojenik özellik bakımından bu çalışmaya konu olan ağaçları söğüt, karaağaç ve tesbih ağacı şeklinde sıralamak mümkündür. Bu çalışmaya konu olan ağaç yapraklarının anti-metanojik özelliklerinin in vivo denemelerle test edilmesine ihtiyaç vardır.