Black Sea Journal of Agriculture
Yazarlar: Emre ALARSLAN, Turgut Aygün
Konular:Ziraat, Sütçülük ve Hayvan Bilimleri
Anahtar Kelimeler:Kıvırcık,Döl verimi,Süt verimi,Yalova
Özet: Bu çalışma Yalova ilinde yetiştirilen Kıvırcık koyunlarının bazı süt ve döl verimi özellikleri tanımlanması amacıyla yapılmıştır. Araştırma materyalini 1-3 yaş aralığında değişen 83 baş Kıvırcık koyunu ve bu koyunlardan doğan 100 baş kuzu oluşturmuştur. Kıvırcık koyunlarda laktasyon süresi 180,26±4,06 gün olarak hesaplanırken, laktasyon süt verimi ise 98,92±3,85 kg olarak saptanmıştır. Sütteki yağ, protein, laktoz, kuru madde ve yağsız kuru maddeninküçük kareler ortalamaları sırasıyla %5,66±0,28, %6,83±0,25, %3,12±0,11, %16,05±0,41 ve %10,39±0,27 olarak bulunmuştur. Kıvırcık koyunlarında döl verim özelliklerinden gebelik oranı, kısırlık oranı, kuzulama oranı, ikizlik oranı sırasıyla %92, %8, %92 ve %19.27 olarak bulunmuştur. Diğer taraftan koçaltı koyun başına doğan kuzu sayısı, doğuran koyun başına doğan kuzu sayısı, gebelik üretkenliği ve 150. gün (sütten kesim) yaşama gücü sırasıyla 1,11, 1,21, 499,07 kg ve %96 olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak, Yalova’da yetiştirilen Kıvırcık ırkı koyunların kuyruk ve yapağısının kendine özgü yapıda olduğu ve çevre illerde bulunan Kıvırcık ırkı koyunlardan dış yapı olarak farklı oldukları gözlemlenmiştir. Dolayısıyla, ırk içerisindeki farklılıkları tam olarak ortaya koyabilmek için, bu genotip üzerinde morfolojik, fenotipik ve özellikle moleküler düzeyde ayrıntılı çalışmaların yapılmasının gerekli olduğu düşünülmektedir.