Black Sea Journal of Agriculture
Yazarlar: Yücel ŞAHİN, Mustafa OLFAZ
Konular:Mühendislik, Ziraat
Anahtar Kelimeler:Karayaka,Tokat,Kuzu Büyütme,Yayla
Özet: Bu çalışma Tokat bölgesi koyun yetiştiricilerinin uygulamış oldukları yetiştiricilik ve kuzu büyütme uygulamalarının irdelenmesi amacıyla Tokat il merkezi, Turhal, Niksar, Erbaa ve Başçiftlik ilçelerinde, 2018 yılında 94 koyunculuk işletmesinden anket yoluyla toplanan bilgilerin değerlendirilmesiyle yürütülmüştür. Anket sonuçlarına göre koyun yetiştiren işletme sahiplerinin eğitim durumları incelendiğinde %44,8’inin ilkokul mezunu olduğu, koyunculuk yapma tecrübelerinin ortalama 18,6 yıl olduğu, çoban ihtiyaçları için %40,0’ı sürülerini komşu sürülere kattığı, koyun ırkı olarak işletmelerin 83’ü (%88,3) Karayaka ırkını kullandığı, işletme başına ortalama koyun sayısının 111 baş olduğu, işletme sahiplerinin %44,6’sının aile içi ihtiyaçlarından dolayı koyunculuk yaptığını bildirmişlerdir. Tokat ilinde koyunculuk işletmelerinin %74,5 gibi önemli bir kısmının yaylaya çıktığı, yaylada ortalama 170-180 gün kaldığı, bir doğumdafazla kuzu ölümünün %14,1’le ikiz doğumlarda meydana geldiği, kuzuların meraya %52,1’inin doğumla beraber çıktığı, anne yemine ilave olarak %60,6’sının kuzu yemi kullandığı, kuzuların %89,4’ünün sütten hiç kesilmediği belirlenmiştir. Yetiştiriciler öncelikli sorun olarak, çoban bulma, kuzu ölümleri, hastalıklar, yem fiyatlarındaki pahalılık ile meraların yetersiz ve kalitesiz olmasını bildirirken, koyunculuğun kârlı olabilmesi için pazar fiyatlarının artması, hibe desteklerinin artırılması, gençlerin hayvancılığa özendirilmesi, mera ıslahı ve sürünün genetik ıslahının yapılması gerektiğini bildirmişlerdir.