Black Sea Journal of Agriculture

Black Sea Journal of Agriculture

Bitkilerde Kurşun Toksisitesi ve Kurşun Toleransı

Yazarlar: Ali DOĞRU

Cilt 3 , Sayı 4 , 2020 , Sayfalar 329 - 339

Konular:Biyoloji

Anahtar Kelimeler:Antioxidant,Kurşun,Pb,Toksisite,Tolerans

Özet: Doğada kalıcı ve toksik bir kirletici olarak kurşunun canlı organizmalar için bilinen biyolojik bir fonksiyonu olmadığı gibi yüksek kurşun konsantrasyonları bitkiler için zararlıdır. Bitkiler tarafından kök yoluyla alınan kurşunun büyük kısmı köklerde tutulurken çok az bir kısmı bitkinin toprak üstü organlarına taşınır. Böylece kurşunun besin zincirine katılması kısıtlanmış olur. Kurşun bitkilerde aktif oksijen türlerinin birikim hızını artırarak oksidatif strese neden olmaktadır. Sonuçta tohum çimlenmesi, fide büyümesi, proteinler, fotosentez, solunum, mineral madde beslenmesi ve su ilişkileri üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Bitkiler kurşunun dokularındaki dağılımını engelleyerek, özellikle vakuollerde depo ederek ve antioksidant sistemin çeşitli bileşenleri ile kurşun toksisitesine karşı tolerans göstermeye çalışır. Bu çalışmada kurşun toksisitesinin bitkilerde neden olduğu metabolik bozukluklar ve tolerans mekanizmaları tartışılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Bitkilerde Kurşun Toksisitesi ve Kurşun Toleransı}, volume={3}, number={329–339}, publisher={Black Sea Journal of Agriculture}, author={Ali DOĞRU}, year={2020} }
APA
KOPYALA
Ali DOĞRU. (2020). Bitkilerde Kurşun Toksisitesi ve Kurşun Toleransı (Vol. 3). Vol. 3. Black Sea Journal of Agriculture.
MLA
KOPYALA
Ali DOĞRU. Bitkilerde Kurşun Toksisitesi ve Kurşun Toleransı. no. 329–339, Black Sea Journal of Agriculture, 2020.