Black Sea Journal of Agriculture
Yazarlar: Ercan ÖZKAYNAK, Yasemin ORHAN, İ̇̇ffet KARGIN, Mevlüt TUNCEL
Konular:Mühendislik, Ziraat
Anahtar Kelimeler:Çimlenme,Deniz yosunu,Laurus nobilis,Thymbra spicata
Özet: Araştırma insan beslenmesinin temel başlangıç noktasını oluşturan tohumda, organik priming uygulamalarının biber ve domates türlerinin tohumlarında çimlenme ve homojen fide gelişimine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Domates ve biber tohumlarında priming çalışmasında; defne meyvesi (Laurus nobilis), kurutulmuş kara kekik (Thymbra spicata) yaprak ve sapları ve deniz yosunu özütü (Ascophyllum nodosum) olmak üzere 3 organik bitkisel ürün kullanılmıştır. Çalışma sonucundabaşarılı uygulama biberde sağlanmış, bunu domates uygulamaları takip etmiştir. Biberde yosun (1g/L) ve defne uygulamaları, domateste yosun (1g/L) ve kekik uygulamaları başarılı olmuştur. Çalışma yapılan iki bitki türünde de organik kökenli ürünlerin (defne, kekik ve deniz yosunu) fidelere herhangi bir olumsuz etki yapmadan etkili ve başarılı bir şekilde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Araştırmada domates ve biber tohumlarında priming uygulamasında organik bitkisel ürünlerin kullanımı olumlu sonuçlar vermiştir. Ayrıca ithal kimyasallara olan ihtiyaç ortadan kalkmaktaönemlisi de doğayı koruyan çevreci ürünler tohum sanayinde etkin bir şekilde kullanılmış olmaktadır.