Gaziantep Üniversitesi Ayıntab Araştırmaları Dergisi

Gaziantep Üniversitesi Ayıntab Araştırmaları Dergisi

Antep Savunması Ana Kaynaklarında Maraş

Yazarlar: Halil İbrahim YAKAR

Cilt 1 , Sayı 1 , 2018 , Sayfalar 49 - 62

Konular:Sosyal

Anahtar Kelimeler:Antep savunması,Maraş harbi

Özet: Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’nda yenilmesi üzerine 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Mütarekesi ile, Anadolu’nun bazı yerleri Fransa, İngiltere, İtalya ve Yunanistan gibi devletlerin işgaline uğramıştır. Güney cephesinin iki önemli şehri olan Antep ve Maraş önce  İngilizler, daha sonra Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Maraş 12 Şubat 1920’de bağımsızlığına kavuşmuştur. Antep ise, 11 ay Fransız ve Ermeni kuvvetlerine karşı direnmiş, açlık ve cephanesizlik yüzünden şehir teslim olmak zorunda kalmıştır. Fransızlarla yapılan Ankara Antlaşmasıyla Gaziantep 25 Aralık 1921 tarihinde işgalden kurtulmuş ve tekrar bağımsızlığına kavuşmuştur. Maraş harbi ve Antep savunması ölüm kalım mücadelesi olan Milli Mücadele yılları içinde çok önemli bir yere sahiptir.  Antep savunması ana kaynaklarında Maraş ile ilgili pek çok husus bulunmaktadır. Makalede Antep savunması ana kaynaklarından kısaca bahsedildikten sonra, savunma kaynaklarında Maraş’la ilgili kısımlar üzerinde durulacaktır. 


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Antep Savunması Ana Kaynaklarında Maraş}, volume={1}, number={1}, publisher={Gaziantep Üniversitesi Ayıntab Araştırmaları Dergisi}, author={Halil İbrahim YAKAR}, year={2018}, pages={49–62} }
APA
KOPYALA
Halil İbrahim YAKAR. (2018). Antep Savunması Ana Kaynaklarında Maraş (Vol. 1, pp. 49–62). Vol. 1, pp. 49–62. Gaziantep Üniversitesi Ayıntab Araştırmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Halil İbrahim YAKAR. Antep Savunması Ana Kaynaklarında Maraş. no. 1, Gaziantep Üniversitesi Ayıntab Araştırmaları Dergisi, 2018, pp. 49–62.