Gaziantep Üniversitesi Ayıntab Araştırmaları Dergisi

Gaziantep Üniversitesi Ayıntab Araştırmaları Dergisi

Barak İskân Şiirlerinde ve Türkülerinde Osmanlıya Başkaldırı

Yazarlar: Behiye KÖKSEL

Cilt 2 , Sayı 1 , 2019 , Sayfalar 77 - 88

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Barak,Halk şairleri

Özet: Baraklar, Gaziantep'in Nizip, Oğuzeli, Kargamış ilçe ve köyleri ile şehir merkezinde dağılmış halde yaşamaktadırlar. Kargamış çevresinde Suriye sınırında yaygın bir yerleşime sahiptirler. Barak aşireti, Orta Asya'dan göçmüş olan bir Türkmen aşiretidir. 19. yy'a kadar göçer hayat yaşamışlar; 19. yy'da yerleşik hayata geçmişlerdir. Osmanlı döneminde birkaç defa zorunlu iskana ve göçe tabi tutulmuşlardır. Zorunlu olarak iskan edildikleri bölgelerden birisi de bugün  Suriye sınırları içinde bulunan Rakka çevresidir. Bu göçler Baraklar için acı olmuştur. Baraklar bu göçlerle ilgili acılarını türkülerinde, şiirlerinde anlatmışlardır. Halk türküleri resmî olmayan tarihtir. Savaşlar, göçler halka nasıl yansımıştır? Halk nasıl etkilenmiştir? Sözlü edebiyat bunları anlatır. Barak türküleri de göçün, iskanın acısını anlatmış, gizli bir dille de Osmanlı'dan şikayetçi olmuştur. Barak halk şairleri mesela Dedemoğlu, Kılıçoğlu, destan ve hikayelerinde göçlerin acısını anlatmışlardır. Bu durum sadece Baraklara özgü değildir. Yakın bir coğrafyada yaşamış olan ve Avşar aşiretinin Osmanlı ile anlaşmazlığını anlatan Dadaloğlu, Osmanlı'ya başkaldırının timsali olmuştur. Halkbilimi halkın yaşayışıyla ilgilenir.  Bizim de konuyu incelerken kaynağımız halkın ağzından dökülen şiirler, türküler ve ağıtlar,  olmuştur. Baraklar ile Osmanlı ilişkisi sözlü kültür açısından incelenmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Barak İskân Şiirlerinde ve Türkülerinde Osmanlıya Başkaldırı}, volume={2}, number={1}, publisher={Gaziantep Üniversitesi Ayıntab Araştırmaları Dergisi}, author={Behiye KÖKSEL}, year={2019}, pages={77–88} }
APA
KOPYALA
Behiye KÖKSEL. (2019). Barak İskân Şiirlerinde ve Türkülerinde Osmanlıya Başkaldırı (Vol. 2, pp. 77–88). Vol. 2, pp. 77–88. Gaziantep Üniversitesi Ayıntab Araştırmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Behiye KÖKSEL. Barak İskân Şiirlerinde ve Türkülerinde Osmanlıya Başkaldırı. no. 1, Gaziantep Üniversitesi Ayıntab Araştırmaları Dergisi, 2019, pp. 77–88.