Gaziantep Üniversitesi Ayıntab Araştırmaları Dergisi

Gaziantep Üniversitesi Ayıntab Araştırmaları Dergisi

XVII. Yüzyılın İkinci Yarısında Ayntab Şehri Esnafı

Yazarlar: Semiha Zehra ÖZHARAT

Cilt 2 , Sayı 1 , 2019 , Sayfalar 17 - 37

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Ayntab,Esnaf,Lonca

Özet: Osmanlı şehirlerinde esnaf, XIII. yüzyılda ortaya çıkan ahiliğin bir uzantısı olarak loncalar şeklinde örgütlenmişti. Ancak merkeziyetçiliğin artmasıyla devlet denetimi loncalar üzerinde yoğun şekilde hissedilmeye başlamıştı. Aynı iş sahasında, belirlenen sayıda esnaf, aynı çarşıda ve devletin koyduğu kalite standartlarına ve fiyata göre birbirine rakip olmadan üretim yapıyordu. Kendi aralarında başta esnaf şeyhi olmak üzere sırasıyla kethüda, yiğit başı, usta, kalfa ve çırak şeklinde örgütlenmişlerdi. Gıda maddeleri satanlar, dokumacılar ve deri eşya üreticileri şehirlerin önde gelen esnaf gruplarıydı. Bu çalışmada, XVII. yüzyılın ikinci yarısında Ayntab şehrinde mevcut esnaf grupları ve faaliyetleri ele alınmıştır. 


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={XVII. Yüzyılın İkinci Yarısında Ayntab Şehri Esnafı}, volume={2}, number={1}, publisher={Gaziantep Üniversitesi Ayıntab Araştırmaları Dergisi}, author={Semiha Zehra ÖZHARAT}, year={2019}, pages={17–37} }
APA
KOPYALA
Semiha Zehra ÖZHARAT. (2019). XVII. Yüzyılın İkinci Yarısında Ayntab Şehri Esnafı (Vol. 2, pp. 17–37). Vol. 2, pp. 17–37. Gaziantep Üniversitesi Ayıntab Araştırmaları Dergisi.
MLA
KOPYALA
Semiha Zehra ÖZHARAT. XVII. Yüzyılın İkinci Yarısında Ayntab Şehri Esnafı. no. 1, Gaziantep Üniversitesi Ayıntab Araştırmaları Dergisi, 2019, pp. 17–37.