Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi

Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi

Osmanlı İmparatorluğu'nda Muhasebe Eğitimine Kronolojik Bir Bakış

Yazarlar: Hatice ŞİMŞEK

Cilt 5 , Sayı 1 , 2021 , Sayfalar 28 - 32

Konular:İşletme

DOI:10.47257/busad.908070

Anahtar Kelimeler:Muhasebe Eğitimi,Mesleki Eğitim,Kronoloji,Osmanlı İmparatorluğu,Muhasebe

Özet: Muhasebe, para ile ifade edilebilen işlemlere ilişkin verilerin çeşitli kaynaklardan toplanıp kaydedilmesi, özetlenmesi, raporlar şeklinde sunulması, analizi ve yorumlanması sürecidir. Organizasyonlarda karar alınmada yardımcı olabilecek birçok bilgi muhasebe tarafından sağlanmaktadır. Günümüzde kuruluşların en önemli sorunlarından birisi de, sağlıklı bir muhasebe sistemlerinin olmamasıdır. Bu durum ise kuruluşların sağlıklı biçimde finansal ve yönetsel kararlar almalarının önüne set çekmektedir. Muhasebe yüzyıllardır bütün toplumlar ve ülkemiz için çok önemli yer edinmiştir. Dolayısıyla bu kadar değerli bir alanın tarihini incelemek de oldukça önem arz etmektedir. Ülkemizde devlet muhasebesinin kökenleri oldukça eski yüzyıllara uzansa da, ticaretin ve sanayinin on dokuzuncu yüzyıldan itibaren gelişmeye başlaması, işletme muhasebesi ve eğitimi konusunda çoğunlukla gelişmiş ülke uygulamalarını takip etmek durumunda kalınmıştır. Dolayısıyla muhasebenin, muhasebe mesleğinin ve muhasebe eğitiminin gelişim sürecinde gelişmiş ülkelerin gerisinde kalınmıştır. Böylece de muhasebe alanı ülkemizde istenilen ölçüde gelişim göstermemiştir. Ülkemizde muhasebenin, muhasebe mesleğinin ve muhasebe eğitiminin gelişim sürecini pek çok faktör etkilemiştir. Gerek ülkemizde gerekse dünyada muhasebenin önemi ve kullanımı gün geçtikçe artış göstermektedir. Bu çalışmada Osmanlı İmparatorluğu’nda Cumhuriyet öncesi teknik, ticari ve muhasebe eğitimi konusunda açıklamalar yapılmıştır. Sonrasında da Osmanlı İmparatorluğu’nda Cumhuriyet öncesi muhasebe eğitimi konusunda bir kronoloji oluşturulmuştur. Bu çalışma Osmanlı İmparatorluğu’nda Cumhuriyet öncesi dönemde muhasebe eğitiminin kronolojik gelişim seyrini göstermesi bakımından son derece önemlidir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Osmanlı İmparatorluğu’nda Muhasebe Eğitimine Kronolojik Bir Bakış}, volume={5}, number={28–32}, publisher={Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi}, author={Hatice ŞİMŞEK}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Hatice ŞİMŞEK. (2021). Osmanlı İmparatorluğu’nda Muhasebe Eğitimine Kronolojik Bir Bakış (Vol. 5). Vol. 5. Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi.
MLA
KOPYALA
Hatice ŞİMŞEK. Osmanlı İmparatorluğu’nda Muhasebe Eğitimine Kronolojik Bir Bakış. no. 28–32, Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2021.