Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi

Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi

KÜLTÜR, VERGİ KÜLTÜRÜ VE VERGİ ANLAYIŞI

Yazarlar: Halil İbrahim DEMİR

Cilt 2 , Sayı 2 , 2018 , Sayfalar 99 - 111

Konular:Sosyal Bilimler, Disiplinler Arası

Anahtar Kelimeler:Vergi kültürü,Vergi anlayışı,Mali sosyoloji,Vergi psikolojisi

Özet: Yaratılış itibarıyla sosyal bir varlık olan insanların bir araya gelerek yaşama ihtiyacı, iki temel kurum olan devletlerin ve kültürlerin doğmalarına neden olmuştur. Devlet denildiğinde ise akla ilk gelen kavram olan vergi, devletlerin yönetim biçimlerinden bağımsız olarak kamu gelirleri içerisindeki % 80 – 90 payla birinci – temel gelir kaynağını oluşturmakla birlikte egemenlik gücünün de temel göstergesi olması nedeniyle hayati öneme sahiptir. Bu nedenle devletlerin vergi uygulamalarında ki başarı seviyeleri sadece kamu hizmetlerinde devamlılığın sağlanmasının değil aynı zamanda vergi toplayan devletin varlığını ve meşrutiyetini sürdürmesi açısından da önemlidir. Devletler ise egemenlik güçlerini, topluluğun(milletin) gerek toplum içi ve gerekse toplumlar arası ilişkilerinin ve yaşadıkları çevrelerinin etkisi altında, kültürel yapılarına uygun olarak kullanmaktadırlar. Dolayısıyla devlet uygulamaları içerisinde önemli bir yere sahip olan vergi uygulamaları da toplumsal yaşamda zaman içerisinde ortaya çıkan değişimlerden ve toplumlar arası farklılıklardan etkilenerek, kendisinin de bir parçasını oluşturduğu milli kültürün altında vergi kültürlerini oluşturmaktadır. Vergi kültürleri ise mükelleflerin vergilendirme karşısında sergileyecekleri tutum ve davranışlar üzerinde büyük etkilere sahip olan bir kurumdur. Bir insan grubunu diğer guruplardan ayıran ortak zihinsel programlama ve her zaman toplumsal bir fenomen ve milli veya kurumsal düzeyde ortaya çıkan bir olgu olan kültür, kendilerini oluşturan toplumların, dolayısıyla bireylerin ortak ürünü olmakla birlikte bireylerin tutum ve davranışları üzerlerinde büyük etkilere sahiptir. Bu nedenle vergi uygulamalarına karşı mükelleflerce sergilenecek tepkilerin anlaşılması ve önceden öngörülebilmesi vergi uyum maliyetlerinin düşürülmesi ve vergi uygulamalarında başarıya ulaşılması açısından büyük öneme sahip olmaktadır. 


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={KÜLTÜR, VERGİ KÜLTÜRÜ VE VERGİ ANLAYIŞI}, volume={2}, number={2}, publisher={Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi}, author={Halil İbrahim DEMİR}, year={2018}, pages={99–111} }
APA
KOPYALA
Halil İbrahim DEMİR. (2018). KÜLTÜR, VERGİ KÜLTÜRÜ VE VERGİ ANLAYIŞI (Vol. 2, pp. 99–111). Vol. 2, pp. 99–111. Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi.
MLA
KOPYALA
Halil İbrahim DEMİR. KÜLTÜR, VERGİ KÜLTÜRÜ VE VERGİ ANLAYIŞI. no. 2, Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2018, pp. 99–111.