Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries

Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries

Isparta ve Manisa İli İç Su Avlak Sahaları Balıkçılarının Sosyo-Ekonomik Yapısı

Yazarlar: Emre YILMAZ, Serap PULATSÜ

Cilt 2 , Sayı 1 , 2019 , Sayfalar 90 - 101

Konular:Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi

Anahtar Kelimeler:İç su balıkçılığı,Sosyo-Ekonomik Yapı,Eğirdir Gölü,Beyşehir Gölü,Marmara Gölü,Demirköprü Baraj Gölü

Özet: İç su balıkçılığı açısından önem taşıyan Eğirdir - Beyşehir Gölleri (Isparta) ile Marmara Gölü - Demirköprü Baraj Gölü (Manisa)’nde, balıkçıların sosyo-ekonomik yapısı ile avcılık faaliyetlerine ilişkin bazı verilerin belirlenmesinin amaçlandığı çalışma kapsamında, 59 balıkçıya uygulanan anket çalışması sonuçları değerlendirilmiştir. Beyşehir Gölü dışında diğer avlak sahalarında, 46-65 yaş aralığındaki balıkçılarınfazla oranda olduğu saptanmıştır. Marmara Gölü hariç diğer avlak sahalarında balıkçıların %75 oranında evli olup, Demirköprü Baraj Gölü dışında balıkçıların çocuk sayısı çoğunlukla 1-2 arasında değişmiştir. Geçim kaynağı yalnız balıkçılık olanların oranıfazla Beyşehir Gölü’nde iken (%57,1) bunu sırasıyla Demirköprü Baraj Gölü (%50), Eğirdir Gölü (%36,4) ve Marmara Gölü (%25) izlemiştir. En yüksek balıkçılık ve tarımsal gelir oranı; Beyşehir Gölü, balıkçılık yanında tarım ve tarım dışı gelir kaynakları oranı ise Eğirdir Gölü için belirlenmiştir. Av teknelerinin malzemeleri fiber, ahşap, sac olup, Eğirdir Gölü’nde teknelerin %43,2’si, Demirköprü Baraj Gölü’nde %75’i 5-6 m, Beyşehir Gölü’nde ise tüm tekneler 7,1-8 m boyundadır. 9-13 HP motor gücünde tekne sayısı, Eğirdir-Beyşehir Gölleri’nde, Marmara Gölü- Demirköprü Baraj Gölü’ne göre daha yüksek oranda saptanmıştır. Eğirdir Gölü’ndefazla 5, diğer üç avlak sahasında 7 gün avcılık yapıldığı, günlük avcılık saatinin, tüm avlak alanlarında 3-7 saat arasında değiştiği belirlenmiştir. Demirköprü Baraj Gölü, Marmara, Eğirdir ve Beyşehir Gölleri’nde balıkçılık yıllık gelir ve gider değerleri çoğunlukla 25.000 TL’nin altındadır. Tüm avlak sahalarında yakıt- bakım onarım giderlerinin 5000 TL’nin altında olduğu saptanmıştır. Marmara Gölü’nde balıkçıların çoğunluğu av aracı almak, Eğirdir Gölü’nde ise av aracı, traktör alımı ile farklı ihtiyaçları (%20 oranında 30.000 TL) için banka kredisi kullanmışlardır. Marmara Gölü ve Demirköprü Baraj Gölü’ndeçok oranda sazan, Beyşehir Gölü’nde sudak avlanırken, Eğirdir Gölü’ndeçok kerevit avlanmıştır. Avlak sahalarının hepsinde uzatma ağı kullanıldığı, uzatma ağı-pinter ve oltanın ise bir arada kullanılmadığı saptanmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Isparta ve Manisa İli İç Su Avlak Sahaları Balıkçılarının Sosyo-Ekonomik Yapısı}, volume={2}, number={1}, publisher={Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries}, author={Emre YILMAZ,Serap PULATSÜ}, year={2019}, pages={90–101} }
APA
KOPYALA
Emre YILMAZ,Serap PULATSÜ. (2019). Isparta ve Manisa İli İç Su Avlak Sahaları Balıkçılarının Sosyo-Ekonomik Yapısı (Vol. 2, pp. 90–101). Vol. 2, pp. 90–101. Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries.
MLA
KOPYALA
Emre YILMAZ,Serap PULATSÜ. Isparta ve Manisa İli İç Su Avlak Sahaları Balıkçılarının Sosyo-Ekonomik Yapısı. no. 1, Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries, 2019, pp. 90–101.