Aydın Gastronomy

Aydın Gastronomy

Gıda İşletmelerinde Biyofilm Sorunu ve Gümüş Nanopartikül Uygulamaları

Yazarlar: Nuray GÜRLÜK, Ahmet KOLUMAN, Tolga KAHRAMAN

Cilt 6 , Sayı 1 , 2022 , Sayfalar 51 - 63

Konular:Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Anahtar Kelimeler:Biyofilm,Dezefenktan,Gıda güvenliği,Gümüş nanopartikül,Hijyen

Özet: Mikroorganizma topluluklarının besine ulaşım ve savunma amaçlı ortak yaşam tarzını ifade eden biyofilmlerin dezenfektan ve antibiyotiklere karşı geliştirdiği direnç, bu mikrobiyal topluluklar ile savaşmak için farklı yöntemlerin uygulanması konusunda araştırmalar yapılmasını gerektirmiştir. Ürettikleri hücre dışı polimerik maddelerden oluşan matrise gömülü olarak yaşayan biyofilm toplulukları bulundukları yüzeye güçlü bir şekilde yapıştığından ortamdan uzaklaştırılmaları güçleşmektedir. Gıda kaynaklı hastalıklara sebep olan mikroorganizmalar biyofilm oluşturarak yüzeylerde yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Boyutları 100 nm'den küçük olan gümüş nanopartiküller geniş yüzey alanı-hacim oranlarından kaynaklanan benzersiz fiziksel ve kimyasal özellikleriyle Gram pozitif ve Gram negatif bakterilere karşı geniş spektrumlu antibakteriyel aktiviteye sahiptirler ve direnç tetiklememektedirler. Bu çalışmada gıda işletmelerinde oluşan biyofilmlere karşı kullanılabilecek gümüş nanopartikül uygulamaları incelenmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2022, title={Gıda İşletmelerinde Biyofilm Sorunu ve Gümüş Nanopartikül Uygulamaları}, volume={6}, number={51–63}, publisher={Aydın Gastronomy}, author={Nuray GÜRLÜK,Ahmet KOLUMAN,Tolga KAHRAMAN}, year={2022} }
APA
KOPYALA
Nuray GÜRLÜK,Ahmet KOLUMAN,Tolga KAHRAMAN. (2022). Gıda İşletmelerinde Biyofilm Sorunu ve Gümüş Nanopartikül Uygulamaları (Vol. 6). Vol. 6. Aydın Gastronomy.
MLA
KOPYALA
Nuray GÜRLÜK,Ahmet KOLUMAN,Tolga KAHRAMAN. Gıda İşletmelerinde Biyofilm Sorunu ve Gümüş Nanopartikül Uygulamaları. no. 51–63, Aydın Gastronomy, 2022.