Aydın Gastronomy

Aydın Gastronomy

Sumak Ekşi Akıtı ve Kahramanmaraş Mutfağında Kullanımı

Yazarlar: Ali ALDIOGLU

Cilt 6 , Sayı 1 , 2022 , Sayfalar 39 - 49

Konular:Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm

Anahtar Kelimeler:Kahramanmaraş Mutfağı,Sumak ekşi akıtı,Yöresel ürün,Yöresel yemekler

Özet: Bölgeler arasında farklı yemek kültürü özelliklerini barındıran Türk mutfağı, birbirine yakın şehirlerde de farklı yöresel ürün ve yemek kültürüne sahiptir. Geleneksel Türk mutfağında genellikle köfte ve kebapların yanında servis edilen garnitür soğanların üzerine ilave edilen sumak baharatı, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin yöresel yemeklerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Sumak, Kahramanmaraş ilinde akıt şeklinde, komşu illerinde ise sumak meyvesinin suyun içerisinde bekletilerek ekşisinin elde edilmesiyle kullanılmaktadır. Ağustos ve Eylül aylarında olgunlaşan sumak meyvesi, kurutulduktan sonra yıkanır ve ekşisi suya bırakılır. Elde edilen ekşili su, şurup kıvamına gelinceye kadar güneşte koyulaşmaya bırakılır ve sumak ekşi akıtı hazır hale gelir. Sumak ekşi akıtı yemeklerde sos olarak ve ekşi tadını vermek amacıyla tercih edilmektedir. Bu çalışmada, Doğu Akdeniz bölgesi mutfak kültürünün diğer mutfak kültürleri ile etkileşimi ve Kahramanmaraş mutfağı genel özellikleri, sumak ekşisinin yöreye özgü şekilde üretilerek yöresel yemeklerinde kullanımı ve sumağın sağlık üzerindeki etkilerinden bahsedilmiştir


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2022, title={Sumak Ekşi Akıtı ve Kahramanmaraş Mutfağında Kullanımı}, volume={6}, number={39–49}, publisher={Aydın Gastronomy}, author={Ali ALDIOGLU}, year={2022} }
APA
KOPYALA
Ali ALDIOGLU. (2022). Sumak Ekşi Akıtı ve Kahramanmaraş Mutfağında Kullanımı (Vol. 6). Vol. 6. Aydın Gastronomy.
MLA
KOPYALA
Ali ALDIOGLU. Sumak Ekşi Akıtı ve Kahramanmaraş Mutfağında Kullanımı. no. 39–49, Aydın Gastronomy, 2022.