Aydın Gastronomy

Aydın Gastronomy

Gıda Endüstrisinde Ultrason Uygulamaları

Yazarlar: Çiğdem TÜRKSÖNMEZ, Abdullah DİLER

Cilt 5 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 177 - 191

Konular:Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Anahtar Kelimeler:Gıda Endüstrisi,Gıda güvenliği,Kalite,Ultrason

Özet: Günümüzde gıda endüstrisinde en yaygın kullanılan gıda muhafaza yöntemi gıdaların ısı ile korunmasıdır. Ancak gıdaların termal yolla korunmasında gıdaların duyusal özelliklerinde (renk, koku, lezzet, tekstür ve besin maddesi) bazı kayıplar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenlerle termal olmayan gıda işleme ve muhafaza yöntemlerinin önemi artmaktadır. Termal olmayan gıda muhafaza yöntemlerinin amacı, gıdalarda ısıl uygulamalar ile ortaya çıkan kalite kayıplarını sınırlandırarak en aza indirmektir. Termal olmayan teknolojiler, bu özelliklere ulaşmak için en iyi alternatif olarak görünmektedir. Yüksek basınç, elektrik sinyalleri, mikro filtrasyon ve ultrason uygulamalarını içeren bu teknolojiler özellikle ekonomik, basit ve enerji verimliliği için tasarlanmıştır. Ayrıca, ultrason “Yeşil Gıda İşleme”de yüksek kaliteli ve güvenli gıda sağlamak için kullanılmaktadır. Bu kapsamda gıda endüstrisinde ultrason uygulamaları ve faydaları derlenmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışmalar incelendiğinde gıda endüstrisinde ultrason tekniğinin çok farklı amaçlarla kullanılabilmesi gelecekte değişik gıda işleme alanlarında da kullanılabileceği ve hatta endüstriyel kullanımının yaygınlaşabileceği kanaatine varılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Gıda Endüstrisinde Ultrason Uygulamaları}, volume={5}, number={177–191}, publisher={Aydın Gastronomy}, author={Çiğdem TÜRKSÖNMEZ,Abdullah DİLER}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Çiğdem TÜRKSÖNMEZ,Abdullah DİLER. (2021). Gıda Endüstrisinde Ultrason Uygulamaları (Vol. 5). Vol. 5. Aydın Gastronomy.
MLA
KOPYALA
Çiğdem TÜRKSÖNMEZ,Abdullah DİLER. Gıda Endüstrisinde Ultrason Uygulamaları. no. 177–191, Aydın Gastronomy, 2021.