Aydın Gastronomy

Aydın Gastronomy

Nörogastronomi

Yazarlar: İlkay YILMAZ YILMAZ, Ecem AKAY, Arda ER

Cilt 5 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 143 - 156

Konular:Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Anahtar Kelimeler:Beyin,Koku,Lezzet,Nörogastronomi,Tat

Özet: Nörogastronomi yiyeceklere ait koku, lezzet, sıcaklık, doku, işitsel ve görsel unsurların yakaladıkları uyumu beyne iletmesi ve bizim o yiyecekleri nasıl algıladığımızla ilgilidir. Zihnimizde lezzeti yaratan birçok farklı biyolojik ve hatırlatıcı etkenin nasıl birleştiğini araştıran nörogastronomi ile tat alıcılarımızın sonradan kazanılmış ve doğuştan gelen tercihlerini ortadan kaldırmanın mümkün olabileceği düşünülmektedir. Nörogastronomi alanında hem yemek deneyimini iyileştirmek ve sağlıklı besinlerin daha lezzetli algılanmasını sağlamak, hem de çocuk obezitesi, Parkinson, Alzheimer ve kanser gibi tat alma duyusunda hasara neden olan hastalıklarda, bireylerin yemeklerden tat almasını sağlamaya yönelik umut verici çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmada, nörogastronomi kavramı, tat ve lezzet kavramı, lezzet algısını etkileyen parametreler, koku algısı, görsel unsurlar, işitsel unsurlar, sıcaklık hissi ve doku kavramları, nörogastronomi ve yiyecek-içecek işletmelerinde pazarlamaya ait tanımlamalar irdelenmiş, konunun gelişimi hakkında literatür taraması yapılmıştır


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Nörogastronomi}, volume={5}, number={143–156}, publisher={Aydın Gastronomy}, author={İlkay YILMAZ YILMAZ,Ecem AKAY,Arda ER}, year={2021} }
APA
KOPYALA
İlkay YILMAZ YILMAZ,Ecem AKAY,Arda ER. (2021). Nörogastronomi (Vol. 5). Vol. 5. Aydın Gastronomy.
MLA
KOPYALA
İlkay YILMAZ YILMAZ,Ecem AKAY,Arda ER. Nörogastronomi. no. 143–156, Aydın Gastronomy, 2021.