Aydın Gastronomy

Aydın Gastronomy

Mikroenkapsülasyon ve Gıda Endüstrisinde Kullanım Alanları

Yazarlar: Sibel KANAT, Göknur TERZİ GÜLEL

Cilt 5 , Sayı 1 , 2021 , Sayfalar 81 - 89

Konular:Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Anahtar Kelimeler:Gıda,Kaplama materyalleri,Kaplama metotları,Mikroenkapsulasyon

Özet: Mikroenkapsülasyon, katı, sıvı ve gaz halindeki aktif maddelerin (aroma maddeleri, mikroorganizmalar, vitaminler ve mineraller vb.) kaplama materyalleri ile mikro boyutlarda kaplanması teknolojisidir. Mikroenkapsülasyon ilaç, tarım, tıp, kozmetik, kimya ve gıda endüstrisi gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Gıda endüstrisinde mikroenkapsülasyon, kaplanacak maddeyi sıcaklık, nem ve mikroorganizma gibi dış etkenlerden korumak, aktif maddenin fonksiyonel özelliklerini geliştirmek, raf ömrünü uzatmak, işlevselliğini korumak, istenmeyen tat ve aroma maddelerini maskelemek, aktif maddenin uygulama alanını artırmak ve optimal dozu sağlamak amaçlarıyla kullanılmaktadır. Mikroenkapsülasyon teknolojisinde organik veya inorganik kaplama materyallerinden başta karbonhidratlar (nişasta, maltodekstrin, sakkaroz ve maltoz) olmak üzere proteinler (jelatin, peynir altı suyu proteinleri, kazein ve kazeinatlar gibi proteinler) ve gamlar (gam arabik) kullanılmaktadır. Mikroenkapsülasyonda aktif maddelerin kaplama materyali ile kaplanmasında püskürterek kurutma, püskürterek soğutma, ekstrüzyon, liyofilizasyon, koaservasyon gibi teknikler kullanılmaktadır. Bu makalede mikroenkapsülasyon tekniğinin gıdalarda kullanım amaçları, kullanılan bazı kaplama materyalleri ve kaplama metodları hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Mikroenkapsülasyon ve Gıda Endüstrisinde Kullanım Alanları}, volume={5}, number={81–89}, publisher={Aydın Gastronomy}, author={Sibel KANAT,Göknur TERZİ GÜLEL}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Sibel KANAT,Göknur TERZİ GÜLEL. (2021). Mikroenkapsülasyon ve Gıda Endüstrisinde Kullanım Alanları (Vol. 5). Vol. 5. Aydın Gastronomy.
MLA
KOPYALA
Sibel KANAT,Göknur TERZİ GÜLEL. Mikroenkapsülasyon ve Gıda Endüstrisinde Kullanım Alanları. no. 81–89, Aydın Gastronomy, 2021.