Aydın Gastronomy

Aydın Gastronomy

Gastronomi Perspektifinden Estetik ve Yemek

Yazarlar: Ceyhun UÇUK, İ̇brahim İLHAN

Cilt 5 , Sayı 1 , 2021 , Sayfalar 35 - 44

Konular:Sanat

Anahtar Kelimeler:Gastronomi,Yemek,Estetik,Fütüristik Mutfak

Özet: Estetik, toplumun ve insanın hemen her yapı taşına nüfuz etmiştir. İnsanın en temel ihtiyaçlarından biri olan yeme-içme ile ilişkilendirildiğinde mevcut durumun oldukça tartışmalı olduğu görülmektedir. “İnsanın güzellik arayışı her zaman var oldu ve var olmaya devam edecek” önermesi bu çalışmanın ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Bu güzellik arayışının temel fizyolojik bir ihtiyaç olan yeme-içmenin hem gelişiminde hem de değişiminde önemli bir rolünün olduğu varsayılmaktadır. Bu çalışmada estetik ve yemek ilişkisinin süje ve objenin güzellik ekseninde incelenmesi amaçlanmıştır. İnsanın bir yemeği tercih nedenlerinin estetik açıdan ortaya konulması da amaçlar arasındadır. Günümüzde gıdanın tüm duyuları harekete geçiren sinestetik bir etkisinin olduğu bilinmektedir. Sadece tat ve koku duyuları ile açıklanamayacak olan yemek; estetik, felsefik ve psikolojik akademik çalışmalar ışığında ele alınmıştır. Sonuç olarak günümüzde bu iki kavramın birbirinden ayrılamadığı, gelecekte de estetik kaygı ile arayışın devam edeceği düşünülmektedir. Çalışmada Brillat-Savarin’in ikonik gastronomi yaklaşımı temelinde insanın güzeli arama arzusu, eleştirel gastronomik bir yaklaşım ile irdelenmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Gastronomi Perspektifinden Estetik ve Yemek}, volume={5}, number={35–44}, publisher={Aydın Gastronomy}, author={Ceyhun UÇUK,İ̇brahim İLHAN}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Ceyhun UÇUK,İ̇brahim İLHAN. (2021). Gastronomi Perspektifinden Estetik ve Yemek (Vol. 5). Vol. 5. Aydın Gastronomy.
MLA
KOPYALA
Ceyhun UÇUK,İ̇brahim İLHAN. Gastronomi Perspektifinden Estetik ve Yemek. no. 35–44, Aydın Gastronomy, 2021.