Aydın Gastronomy

Aydın Gastronomy

Bebek Beslenmesinde Kullanılan Gıdaların Mikrobiyolojik Kalitelerinin Araştırılması

Yazarlar: Tuğçe BAHÇECİ, Burcu ÇAKMAK SANCAR, Haydar ÖZPINAR

Cilt 2 , Sayı 1 , 2018 , Sayfalar 15 - 20

Konular:Sanat

Anahtar Kelimeler:Bebek Maması,B. cereus,Enterobacteriaceae,Salmonella spp.,L. monocytogenes

Özet: Tüm bebeklerin anne sütü ile beslenemiyor olması ve altıncı aydan itibaren anne sütünün yetersiz kalması, bebeklerin beslenmesi için hazır bebek mamalarının geliştirilmesini ve takviye besin alımını zorunlu kılmıştır. Bebek beslenmesinde kullanılan gıdalar, uygunsuz üretim, depolama ve hazırlama koşulları sebebiyle patojen mikroorganizmalar içerebilmektedir. Bebeklerin patojen mikroorganizmalara karşı hassasiyeti yetişkinlere göre daha fazladır. Bu sebeple, özellikle bebeklerin tüketimine sunulan gıdaların mikrobiyolojik güvenliği son derece önemlidir. Bu çalışmada, piyasada satışa sunulan bebek mamaları, bebek maması olarak tüketilen tahıl bazlı gıdalar ve süt tozları olmak üzere toplam 45 adet örnek (10 adet yerli üretim bebek maması, 10 adet ithal bebek maması, 10 adet irmik, 10 adet nişasta ve 5 adet süt tozu) tedarik edilmiştir. Toplanan örneklerde B. cereus, Enterobacteriaceae, Salmonella spp. ve L. monocytogenes varlığı araştırılmış; Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği’nde belirtilen kriterlere uygunluğu incelenmiştir. Kırk beş adet numunenin 3’ünde (%7) B. cereus, 9’unda (%20) Enterobacteriaceae tespit edilmiş ve Tebliğ’de belirtilen kriterlere uygun olmadığı görülmüştür. Yapılan çalışmada Salmonella spp.’ye ve L. monocytogenes’e rastlanmamıştır. Bu sonuçlar,  bebek maması olarak tüketilen gıdaların mikrobiyolojik açıdan tehlike oluşturduğunu, üretim, depo ve hazırlık aşamalarında mikrobiyolojik önlemler alınması gerektiğini göstermektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Bebek Beslenmesinde Kullanılan Gıdaların Mikrobiyolojik Kalitelerinin Araştırılması}, volume={2}, number={1}, publisher={Aydın Gastronomy}, author={Tuğçe BAHÇECİ,Burcu ÇAKMAK SANCAR,Haydar ÖZPINAR}, year={2018}, pages={15–20} }
APA
KOPYALA
Tuğçe BAHÇECİ,Burcu ÇAKMAK SANCAR,Haydar ÖZPINAR. (2018). Bebek Beslenmesinde Kullanılan Gıdaların Mikrobiyolojik Kalitelerinin Araştırılması (Vol. 2, pp. 15–20). Vol. 2, pp. 15–20. Aydın Gastronomy.
MLA
KOPYALA
Tuğçe BAHÇECİ,Burcu ÇAKMAK SANCAR,Haydar ÖZPINAR. Bebek Beslenmesinde Kullanılan Gıdaların Mikrobiyolojik Kalitelerinin Araştırılması. no. 1, Aydın Gastronomy, 2018, pp. 15–20.