Aydın Gastronomy

Aydın Gastronomy

Çiriş Otu ve Türk Mutfağında Kullanımı

Yazarlar: Meryem BADAYMAN, Ekin DİNÇEL, Ayla ÜNVER ALÇAY

Cilt 2 , Sayı 1 , 2018 , Sayfalar 51 - 55

Konular:Sanat

Anahtar Kelimeler:Asphodelus aestivus L,Çiriş otu,Türk Mutfağı

Özet: Ülkemizde 10.000’e yakın bitki türü doğal olarak yetişmesine rağmen, doğal kaynaklı etken maddelerin ve ilaçların eldesinde bunlardan yeterince yararlanılmamaktadır. Bu bitki türlerinden biri olan ve halk arasında ‘‘çiriş otu’’ olarak bilinen bitki Asphodelaceae familyası ve Asphodelus cinsi üyesidir ve Latince Asphodelus aestivus L. olarak adlandırılır. Çiriş bitkisinin yaprakları pırasa yaprağına benzemektedir; ancak pırasaya nazaran oldukça küçüktür ve çoğu yörede ‘‘yabani pırasa, güllük, yeling otu ve sarı zambak’’ olarak adlandırılır. Afrika, Arap ülkeleri, Mısır, Türkiye ve Avrupa’nın bazı kesimlerinde görülen çok yıllık bir bitkidir. Çiriş, ülkemizde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun, İç Anadolu’nun dağlarında yetişmektedir. Türk mutfağının yöresel yemeklerinde, özellikle bu bölgelerde kullanıldığı bilinmektedir. Bu derlemede çirişin genel özellikleri ve Türk mutfağındaki kullanımı ile ilgili bilgilere yer verilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={Çiriş Otu ve Türk Mutfağında Kullanımı}, volume={2}, number={1}, publisher={Aydın Gastronomy}, author={Meryem BADAYMAN,Ekin DİNÇEL,Ayla ÜNVER ALÇAY}, year={2018}, pages={51–55} }
APA
KOPYALA
Meryem BADAYMAN,Ekin DİNÇEL,Ayla ÜNVER ALÇAY. (2018). Çiriş Otu ve Türk Mutfağında Kullanımı (Vol. 2, pp. 51–55). Vol. 2, pp. 51–55. Aydın Gastronomy.
MLA
KOPYALA
Meryem BADAYMAN,Ekin DİNÇEL,Ayla ÜNVER ALÇAY. Çiriş Otu ve Türk Mutfağında Kullanımı. no. 1, Aydın Gastronomy, 2018, pp. 51–55.