Aydın Gastronomy

Aydın Gastronomy

20. Yüzyılda Orta Toroslardaki Yörüklerin Mutfak Kültürü

Yazarlar: Hasan ERSAVAŞ, Oya ÖZKANLI

Cilt 2 , Sayı 1 , 2018 , Sayfalar 39 - 49

Konular:Sanat

Anahtar Kelimeler:Yoruk,Culture,Central Taurus,Culinary,Meal

Özet: The cultures of the Yoruks,  whose Turkish culture traces extending from Central Asia to Anatolia   have been tried to examine food cultures  together with their lifestyle in the Central Taurus in the 20th century. Just as lifestyle of the Yoruks  have influenced all their lives; we see this reflection in kitchen structures. The research is based on the texts of some of the Yoruks who are living migrants in Gulnar, Anamur, Silifke, Aydıncık and Mut districts of the Central Taurus region of the Mediterranean Region. With this research  it was aimed   directly refer to the culinary culture of Yoruks who are living in the Central Taurus  in Anatolia. The cultural structure of the Turks which brought from the past has been provided with an overview of the culinary cultures exposed  by synchronizing with the lifestyles of the Yoruks  in the Central Taurus. The nomadic life style caused the basic source of livelihood  and accordingly the materials used  of  animal origin in kitchen.This research also examined  how Yoruks  expose themselves through their meals with the perspective to  their culinary


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2018, title={20. Yüzyılda Orta Toroslardaki Yörüklerin Mutfak Kültürü}, volume={2}, number={1}, publisher={Aydın Gastronomy}, author={Hasan ERSAVAŞ,Oya ÖZKANLI}, year={2018}, pages={39–49} }
APA
KOPYALA
Hasan ERSAVAŞ,Oya ÖZKANLI. (2018). 20. Yüzyılda Orta Toroslardaki Yörüklerin Mutfak Kültürü (Vol. 2, pp. 39–49). Vol. 2, pp. 39–49. Aydın Gastronomy.
MLA
KOPYALA
Hasan ERSAVAŞ,Oya ÖZKANLI. 20. Yüzyılda Orta Toroslardaki Yörüklerin Mutfak Kültürü. no. 1, Aydın Gastronomy, 2018, pp. 39–49.