Aydın Gastronomy

Aydın Gastronomy

Refik Halit Karay’ın Anlatımında Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Yemek Kültürü

Yazarlar: Selma GÖKTÜRK ÇETİNKAYA

Cilt 4 , Sayı 1 , 2020 , Sayfalar 55 - 62

Konular:Sanat

Anahtar Kelimeler:Türk mutfağı,Yemek kültürü,Sofra adabı,Mutfak

Özet: Sosyal tarihçilik içindeki mutfak tarihinin ayrı bir yeri vardır. Mutfak tarihi ile ilgili olarak eski eserler içinde bölümler görebilmekteyiz. Buna örnek olarak Refik Halit Karay verilebilir. Edebi yönüyle bilinen Refik Halit Karay, “Üç Nesil Üç Hayat” isimli eserinde toplumsal yapıyı incelemiştir. Karay, bu eserde Osmanlı Devleti'nin son yıllarına ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarına ait pek çok konuya yer vermiştir. Karay, sosyal tarihçilik için elzem hususları kaleme aldığı kitaptaki her bölümü üç ana döneme ayırmıştır. Buna göre, Osmanlı dönemine ait bilgiler Sultan Abdülaziz ve Sultan II. Abdülhamit’in saltanatıyla değerlendirilmiştir. Üçüncü dönem ise “şimdiki durum” olarak isimlendirilmiştir. Kitap 1943’te yayınlandığı için özellikle kırklı yıllarda yazıldığı düşünülebilir. Bu makalede Karay’ın ele aldığı konular arasında bulunan yemek kültürü ile ilgili paylaşımlara yer verilmiş ve üç dönem arasında kıyaslamalar değerlendirilmiştir. Yeri geldiğinde, konu ile ilgili diğer kaynaklardan da yararlanılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2020, title={Refik Halit Karay’ın Anlatımında Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Yemek Kültürü}, volume={4}, number={1}, publisher={Aydın Gastronomy}, author={Selma GÖKTÜRK ÇETİNKAYA}, year={2020}, pages={55–62} }
APA
KOPYALA
Selma GÖKTÜRK ÇETİNKAYA. (2020). Refik Halit Karay’ın Anlatımında Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Yemek Kültürü (Vol. 4, pp. 55–62). Vol. 4, pp. 55–62. Aydın Gastronomy.
MLA
KOPYALA
Selma GÖKTÜRK ÇETİNKAYA. Refik Halit Karay’ın Anlatımında Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Yemek Kültürü. no. 1, Aydın Gastronomy, 2020, pp. 55–62.